Kulturtips.

2021-04-29 12:30
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Andres Lokkos kulturtips: Hon är kanske min favoritartist just nu

Sommarens första singel, en effektiv sammanfattning av det senaste årets politiska händelser och ambient för krukväxter – här är tre aktuella kulturtips från Andres Lokko.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Små framsteg varje gång

Singel

Av tradition ska popmusik handla om explosiva debuter. I den engelska rapparen Little Simz fall bryter hon – om och om igen – mot konventionen och blir bara bättre, starkare och mer relevant för varje singel. Introvert är den första singeln från hennes kommande fjärde album, skriven och inspelad parallellt med Simz roll i nästa säsong av den – i alla fall i Sverige – djupt underskattade Netflix-serien ”Top Boy”.

Smått episka ”Introvert” sammanfattar effektivt så många av Simz tankar kring det gångna årets politiska händelser och små progressiva framsteg samt gör det i sällskap av den utmärkta soulsångerskan Cleo Sol.

Du hör ”Introvert” på valfri streamingtjänst eller ser den ypperligt museala videon på Youtube.

Härligt svårkategoriserad ravejazz

Singel

Emma-Jean Thackray kan vara min absoluta favoritartist just nu. Den London-baserade trumpetaren och kompositören vägrar definieras av någon genrelojalitet och pendlar fritt och bekymmerslöst mellan hypermodern jazz, house och renodlad rave.

Hon är lika härligt svårkategoriserad som ständigt briljant. Inte minst på Say something som redan framstår som sommarens första singel och finns på streamingtjänster från och med alldeles nyss.

Icke-binär krukväxt-ambient

Album

Den icke-binära Los Angeles-artisten Olive Ardizoni skapar under pseudonymen Green-House vad japaner – och kompositören Eric Satie – ibland kallar möbelrock eller inredningsmusik. Hen gör meditativ Music for living spaces – vilket också Ardizoni döpt sitt nya album till – för trädgårdens växter och hemmets krukväxter. Tre fina singlar har nyss nått streamingtjänsterna, det nya albumet följer om en vecka men går, om man så önskar, redan att köpa fysiskt på Bandcamp.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.