Kultur & Nöje.

2016-03-22 09:40
  • Linn Holm, Sara Runsten, Martin Nurmi, Mattias Bäckman och Fredrik Brändström uppträder för flyktingar på den grekiska ön Lesbos.
    Linn Holm, Sara Runsten, Martin Nurmi, Mattias Bäckman och Fredrik Brändström uppträder för flyktingar på den grekiska ön Lesbos.

"Andra räddar liv – vi ser till att folk börjar leva igen"

Med över en halv miljon människor på flykt över Medelhavet är behovet av hjälp omättligt i området.

Många hamnar på de grekiska öarna och Clowner utan gränser är en av organisationerna på plats. Hoppet är att väcka livsglädjen hos stora som små genom att locka fram skrattet igen.

– De vi möter här har just tagit sig över vattnet och har en lång resa kvar. Men det vi får höra av många föräldrar är att vi gjort resan mindre obehaglig. Barnen börjar skratta så fort de ser oss. De har till och med börjat drömma om clowner och roliga saker istället för krig och bomber, berättar artisten Linn Holm som befinner sig på sin första utlandsresa med Clowner utan gränser.

Sedan en knapp vecka är hon i Grekland, dit hon rest tillsammans med fyra andra artister, en akrobat och tre musiker, från Clowner utan gränser. Efter fem dagar på Lesbos där de framträdde för barn och familjer på ett par olika boenden för människor på flykt är de nu i Aten för att fortsätta sitt arbete i lika många dagar till.

Organisationen, vars samlingsnamn är Clowns without Borders International, grundades för 20 år sedan och finns för närvarande i sju andra europeiska länder förutom Sverige samt i USA, Sydafrika, Kanada och Australien.

”Svårt att finna ord”

Genom att roa och glädja barnen som befinner sig på flykt hoppas gruppen väcka hoppet i dem igen.

– Vi brukar säga att andra organisationer räddar liv medan vi ser till att de börjar leva igen. Det betyder så oerhört mycket att vara här, det är svårt att finna ord för att beskriva hur det känns. Det värmer så oerhört mycket att få leka och skratta med barnen, förklarar Linn Holm som till vardags går på Dans och Cirkusskolan i Stockholm.

Men visst finns det stunder som också känns svåra. Som när Linn Holm träffade Ahmed som befinner sig på flykt tillsammans med sin familj på Lesbos och drömmer om att få bo i Sverige.

– För oss är det bara att kliva på ett plan så är vi hemma, för dem väntar en otroligt lång och farlig resa, säger hon eftertänksamt.

Var i Grekland sju gånger

2015 var Clowner utan gränser i Grekland sju gånger och besökte då bland annat öarna Lesbos och Kos samt städerna Alexandroupolis och Volos. I år växlar organisationen upp tempot – de räknar med att göra minst tolv resor till och runt Medelhavet för att underhålla barn och vuxna på flykt.

Vad är det bästa med att jobba för Clowner utan gränser?

– Det bästa är att kunna skänka glädje och hopp till de som inte har så mycket hopp. Det ger så oerhört mycket att möta dessa människor och se deras livskamp, även om det är väldigt svårt att förstå hur det är att vara på flykt.

Clowner utan gränser

Clowner utan gränser är en ideell organisation som grundades 1996. Sedan starten har de underhållit över en och en halv miljon barn.

Bara under 2015 uppträdde Clowner utan gränser för 130 000 barn i 15 länder.

De framträder på platser som flyktingläger, ungdomsfängelser och andra utsatta miljöer. Deras primära målgrupp är barn på flykt, barn som lever på gatan, på barnhem, barn med funktionsvariationer och sjuka barn.

Under 2016 finansierar Postkodlotteriets Kulturstiftelse och nätverket Vi gör vad vi kan arbetet för barn som kommit på flykt till Europa.

Clowner utan gränser ingår i den internationella organisationen Clowns without Borders International. Förutom i Sverige finns den i Spanien, Frankrike, Kanada, USA, Belgien, Irland, Australien, England, Finland, Tyskland och Sydafrika.