Hoppa till innehållet

Kultur & Nöje

Amazons annons: Vill spionera på fackligt engagerade

I måndags publicerade Amazon en jobbannons där de sökte efter en underrättelseanalytiker. Arbetsuppgifterna för denna person skulle enligt annonsen bli att övervaka de anställdas fackliga organisering.
I måndags publicerade Amazon en jobbannons där de sökte efter en underrättelseanalytiker. Arbetsuppgifterna för denna person skulle enligt annonsen bli att övervaka de anställdas fackliga organisering. Bild: Bild: Doug Strickland/Chattanooga Times/ap

Dagens ETC.

I veckan annonserade Amazon öppet efter en person som skulle kartlägga och rapportera om fackligt engagemang som ”hotade” företaget. Nu har annonsen raderats, men kritiken mot Amazon, som snart ska etablera sig iSverige, sjuder. Och ett upprop samlar namnunderskrifter från tusentals anställda världen över.

E-handelsföretaget Amazon, som är på god väg att etablera sig i Sverige, letar uppenbarligen efter nya sätt att kontrollera sina medarbetare och tysta kritiker. I måndags publicerade företaget en jobbannons där de sökte efter en ”Intelligence analyst”, på svenska underrättelseanalytiker. Arbetsuppgifterna för denna person skulle enligt annonsen bli att övervaka de anställdas fackliga organisering, skriver Business Insider. Det framgick också att personen skulle fokusera på ”fackliga organiseringshot mot företaget” och att ”samla material till Amazons juridiska agerande mot fackliga grupper som protesterar”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Första månaden: 68 procent rabatt

Från

Läs en hel månad med superrabatt. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser