Kultur & Nöje.

2017-01-10 17:50
  • Folkelectroduon Siri Karlsson består av Maria Arnqvist och Cecilia Österholm ."Det är bra schvung i det tycker vi. Det är lite som Kent, fast Siri har fått ett efternamn med", säger Cecilia Österholm om bandnamnet. Foto: press
    Folkelectroduon Siri Karlsson består av Maria Arnqvist och Cecilia Österholm ."Det är bra schvung i det tycker vi. Det är lite som Kent, fast Siri har fått ett efternamn med", säger Cecilia Österholm om bandnamnet.
  • Foto: press

Album präglat av Bataclan och Berlin

Folk-electroduon Siri Karlsson nya skiva Shake Shake Love är starkt präglad av terrordåden i Paris.

– Terrordådet mot Bataclan inträffade när vi var i studion, säger Maria Arnqvist.   

 2017 kan bli året då folk-electroduon Siri Karlsson får sitt stora kommersiella genombrott. Förra vintern åkte duon, som består av Cecilia Österholm (nyckelharpa och sång) och Maria Arnqvist (syntar, saxofon och sång), till Berlin tillsammans med demonproducenten Jari Haapalainen för att stänga in sig i en studio och spela in sitt nya album. Och Berlin har definitivt satt sin prägel på inspelningen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Siri Karlssons folkmusik låter mer som hämtad ur en karg och betonggrå storstad än ur de djupa svenska granskogarna. På det nya albumet Shake Shake Love som släpps i slutet av månaden har även synthar och elektroniska rytmer fått betydligt större utrymme än på Siri Karlssons tidigare alster. 

Hur blev det så, har ni velat modernisera folkmusiken? 

– Nja, vi tänker inte så. Vi utgår från oss två och vad vi gillar. Vi har bara varandra och de instrument vi spelar. Utifrån de förutsättningarna utforskar vi gärna nya idéer. Det syntiga draget har fått ta större plats på vår nya skiva eftersom det förstärker det mörka, suggestiva och rockiga i vårt uttryck. Vi ville att det skulle låta urbant, säger Cecilia Österholm.             

Filmisk musik

Maria Arnqvist konstaterar att de båda har en fallenhet för det dramatiska uttrycket. 

– Vi är inte mycket för minimalism om man säger så, säger hon och skrattar hjärtligt.

Bakom varje låt finns en tydlig tanke och berättelse, fortsätter Cecilia Österholm. 

– I och med att vi bara har två instrument och ganska lite berättande text i våra låtar har vi målat upp tydliga visioner och bilder för att få till rätt känsla i instrumenteringen. Vi får ofta höra det från vår publik med, att vår musik är väldigt filmisk och att den ger upphov till inre bilder och landskap, säger hon. 

Många influenser

Musikaliskt är de influerade av allt från tidig punk till konstmusik, The Doors, Joy Division och Einstürzende Neubauten. 

– När vi var i studion tillsammans med Jari Haapalainen använde vi till exempel Ace of Spades av Motörhead som referens för att få till rätt energi på en av våra låtar. Vi är som vi är och det är nog mycket därför vi låter som vi gör. Enligt Jari Haapalainen, som är extremt bevandrad i olika musikstilar, har vi ett helt eget och unikt sound, säger Maria Arnqvist. 

Vill sprida kärlek

Att de åkte till Berlin för att spela in det nya albumet handlade om att de ville försätta sig i en viss sinnesstämning.   

– Det finns ju en viss bild av Berlin. Vi ville försätta oss i den kontexten, säger Maria Arnqvist. 

Medan de var där inträffade terrordådet mot rockklubben Bataclan i Paris. 

– Vi blev känslomässigt påverkade av det som hände såklart, vilket gjorde att vi såg musiken på ett nytt sätt. Därför fick låten Shake Shake Love sätta sin prägel på hela skivan. Det är en intensiv låt som vill skaka om och skapa känslor. Det kändes så viktigt just då att sprida kärlek, medmänsklighet och förståelse, säger Maria Arnqvist.

Bildades 2008

Siri Karlsson bildades 2008 av Maria Arnqvist och Cecilia Österholm. De har hittills släppt tre stycken kritikerrosade album. 

Siri Karlsson har även medverkat i flera tv-produktioner, bland annat gjorde de musiken till SVT-dokumentären om Astrid Lindgren.