Kultur & Nöje.

2020-06-12 12:10
  • Bild: Sanna Dolck Wall
  • Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

9 tips – så får du barnet att vilja läsa i sommar

Läsning är motion för hjärnan, roligt och avgörande för att klara skolan. Men hur får man igång boksuget när barnet bara tjatar om skärmtid och Youtube? I en ny bok samlar bibliotekarien Klara Önnerfält forskning kring läspepp. Här är hennes bästa knep – från tjat till bingo och mutor.

”Och papporna får gärna spotta upp sig lite”, säger hon

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bibliotekarie och bokbloggare Klara Önnerfält vet hur kämpigt det kan vara att få barn att lyfta en bok av fri vilja. Därför kommer nu ”Klaras läsprepp! Att främja läsning bland barn och unga”, en bok full av metoder som motiverar barn och unga att läsa. Allt baserat på forskning och praktisk erfar­enhet.

– Att läsa är väldigt ansträngande för hjärnan, och det tar tid innan man får upp flytet så mycket att det är kul. Därför behöver du som förälder ibland tjata lite och inte ge upp, säger hon.

Varför är det så viktigt att få igång läsningen tidigt?

– Läsning är motion för hjärnan, du blir bättre på att tänka snabbt och lösa problem. Och har du läsningen så får du mycket gratis i skolgången, för det är en så stor del.

Hur får man tonåringar att läsa?

– Jag tror mycket kombinationen tv-serie/bok/film. Det pratas mycket om konvergenskultur. Tonåringar tar gärna del av samma berättelser i olika former, till exempel läser de boken som de sett en tv-serie baserad på. Och så är de trendkänsliga och vill läsa nytt eller sånt som de ser att deras förebilder läser. Trenderna har gått från vampyrer till dystopier till sicklit (om folk som är drabbade av olika obotliga sjukdomar). I sommar tror jag att många kommer att vilja läsa ”Balladen om sångfåglar och ormar”, en prequel till Hungerspelen-serien.

9 tips för läsning

1. Läs högt – långt upp i åldrarna

Om du inte kan motivera barnet att läsa själv så kan du nästan alltid motivera det att lyssna när du läser. Barnets ordförråd ökar, det får lättare att läsa själv och förståelse för grammatik ökar. Det ger inte lästräning, men nästan alla andra positiva effekter. Och det är kul!

2. Var en läsande förebild – särskilt pappor

Visa aktivt att familjen prioriterar läsning och ger det tid. Barn mellan 9–14 år är den grupp i samhället som läser mest, minst läser män i pappaåldern, så pappor får gärna ­spotta upp sig lite! Han kan till exempel läsa lite mer för barnen och se till att vara den som går till biblioteket med dem. Har hushållet en tonåring kan pappa läsa samma böcker som den för att få inblick och insikter.

3. Ställ frågor

Vad har du läst tidigare som du tyckte om? Vad var det i boken du gillade? Vilka ämnen eller hobbies är du intresserad av? Vilka spel eller filmer gillar du? Bra att veta när ni ska hitta nästa bok att läsa.

4. Använd biblioteket

Ett självklart tips, men böckerna är ofta så fint presenterade här och bibliotekarierna har väldigt bra koll. Använd det! Här kan barnet gå gå runt och välja precis det de tycker ser spännande ut.

5. Prata om det lästa

Gärna vid många olika tillfällen. Men inte som ett förhör, bara som ett ­vanligt samtalsämne runt middags­bordet eller på väg hem från skolan. Vad hände i senaste kapitlet?

6. Följ boktipsare

Till exempel @barnensboktips på instagram eller min youtubekanal som heter ”Klara bokprat”.

7. Muta, belöna, kräv

Till exempel: ”Visst, titta gärna på youtube en timme, men sen får du läsa”. Tänk att det är som tandborstning, det är för att barnet ska må bra. Du kan också muta eller belöna: ”Läs boken själv, så ser vi filmen tillsammans sen”. Eller: ”Läser du tre böcker går vi till bokhandeln sen så får du välja vilken bok du vill”. Belöna med mer läsning eller närvaro.

8. Gör läsbingo

Rita upp en bingobricka och fyll rutmönstret med olika ställen man kan läsa på: ”Läs under bordet”, ”läs för ett djur”, ”läs under ett paraply”, ”läs en yogabok och testa några rörelser”, o.s.v. När hela brickan är full får barnet en belöning. 

9. Tänk fredagsmys

Läsning kan vara asocial syssla, vilket kan ligga den i fatet. En lösning kan vara att göra det tillsammans, antingen att läsa i samma rum, eller att ha hög­läsning. Tänk hur fredagsmys är utformat: man äter något gott och gör något tillsammans. Då får allas skärmar vara i ett annat rum.

Klaras bästa boktips inför sommaren

Bilderböcker för 4–8 år

Hermans sommar av Stian Hole.

Dunderlunds bästa ­bokstav av Åsa Lind och Sara ­Lundberg.

Det tokiga katthuse av Christina Hesselholdt och Lilian Brøgger.

Böcker för 9–12 år

Dagbok för alla superschyssta - Rowley Jeffersons loggbok av Jeff Kinney. Lätt att få låg- och yngre delen av mellanstadiet att sluka.

Imperiets arvingar av Oskar ­Källner. En ny serie som kommer att bli minst lika poppis som Pax-serien.

Böcker för 13–19 år

Säg något då av Ida Ömalm ­Ronvall och En stark nolla av Sara Lövestam. Båda handlar om det hårda livet på ­högstadiet.

Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo. Ny bok som passar i gymnasieåldern.