Kultur & Nöje.

2017-01-10 12:30
 • Första raketen till månen 1969. Raketposten väntar vi fortfarande på. Bild: TT
  Första raketen till månen 1969. Raketposten väntar vi fortfarande på.
 • Storbritanniens dåvarande premiärminister Margaret Thatcher i spetsen för USA:s president Ronald Reagan, Kanadas premiärminister Brian Mulroney och Västtysklands förbundskansler Helmut Kohl 1988. Bild: AP
  Storbritanniens dåvarande premiärminister Margaret Thatcher i spetsen för USA:s president Ronald Reagan, Kanadas premiärminister Brian Mulroney och Västtysklands förbundskansler Helmut Kohl 1988.
 • Den pågående inkapslingen av resterna av den fjärde reaktorn i Tjernobyl 30 år efter katastrofen.  Bild: TT
  Den pågående inkapslingen av resterna av den fjärde reaktorn i Tjernobyl 30 år efter katastrofen.
 • Bild: TT
 • Roland Paulsen som har blivit arbetstidsförkortningens frontgestalt i Sverige. Men trots medvind i opinionen firar åttatimmarsdagen snart 100 år. Bild: Bertil Ericson/TT
  Roland Paulsen som har blivit arbetstidsförkortningens frontgestalt i Sverige. Men trots medvind i opinionen firar åttatimmarsdagen snart 100 år.

9 framtidsdrömmar från förr

Människan har i alla tider försökt förutspå framtiden. Vi har samlat nio av de mest halsbrytande spådomarna från 1900-talet. Och några mer rimliga också.

Superkommunikationsapparat i fickan

Spådom: Det kommer att finnas en apparat som gör att vi alla kommer att kunna direktkommunicera med varandra oavsett avstånd. Den kommer att vara som en kombination av en tv och en telefon och få plats i en västficka. Det såg legendariske uppfinnaren Nikola Tesla framför sig 1926.

Så blev det: Den apparat Tesla föreställde sig har i alla fall slående likheter med dagens smarta telefoner. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


C, X och Q försvinner ur engelskan

Spådom: Till år 2000 har bokstäverna C, X och Q försvunnit ur engelska språket. Det enligt en artikel ur amerikanska magasinet Ladies Home Journal från 1900. Tidningen hävdar att de tagit hjälp av USA:s ledande forskare för en rad förutsägelser angående de kommande 100 åren. C, X och Q försvinner helt enkelt eftersom de är onödiga bokstäver, och engelskan kommer att bli ett komprimerat språk som stavas efter ljud. 

Så blev det: C, X och Q lever och frodas fortfarande i engelskan. Inga andra bokstäver har strukits ur språket heller. 

Första raketen till månen 1969. Raketposten väntar vi fortfarande på. Bild: TT
Första raketen till månen 1969. Raketposten väntar vi fortfarande på.

Interkontinental raketpost

Spådom: "Innan människan landat på månen kommer din post att kunna levereras mellan New York och Australien på bara några timmar, genom målsökande missiler. Vi står på tröskeln till raketpost." Det sa chefen för det amerikanska postverket Arthur Summerfield 1955. 

Så gick det: Människan landade på månen 1969 men vi väntar fortfarande på raketpost. Vi får nöja oss med e-post så länge.

Internet rasar ihop 1996

Spådom: Internet växer helt okontrollerat och kommer därför att totalt kollapsa inom bara något år. Den oron vädrade forskaren Robert Metcalfe i en tidningskrönika 1995. Till saken hör att Metcalfe är både uppfinnare och medgrundare av datakommunikationsföretaget 3com.   

Så gick det: Än har inte internet inte rasat ihop, men Metcalfe har fått sota för sin förutsägelse i  20 år. Han gör det dock med humor. På en konferens 1999 körde han av kopia av sin krönika i en mixer och åt sedan upp den inför publik.

Bild: TT

Klimatförändring fast tvärtom

Spådom: Under mitten av 1900-talet fanns det en gryende medvetenhet bland forskare om att människan kunde bidra till klimatförändringar. Frågan var bara om vår jord skulle värmas upp eller om vi skulle gå in i en ny istid. Då den globala temperaturen tycktes ha sjunkit något efter 1940 vann den senare teorin störst fäste i medier och bland allmänheten.

Så blev det: I takt med att klimatforskningen utvecklades på 1970- och 1980-talen klarnade kunskapsläget. Istidsteorin förlorade mark i slutet på 1970-talet och i dag är forskarna eniga om den globala uppvärmningen.

 Roland Paulsen som har blivit arbetstidsförkortningens frontgestalt i Sverige. Men trots medvind i opinionen firar åttatimmarsdagen snart 100 år. Bild: Bertil Ericson/TT
Roland Paulsen som har blivit arbetstidsförkortningens frontgestalt i Sverige. Men trots medvind i opinionen firar åttatimmarsdagen snart 100 år.

Elbilar till alla och halverad arbetstid

Spådom: År 2000 har den genomsnittliga svenska familjen två elbilar och en datorstyrd robot som sköter hushållssysslorna. Dessutom jobbar vi bara fyra timmar om dagen. Det är några av en mängd förutsägelser som görs i boken Sverige år 2000 från 1969, där journalisten Tom Selander intervjuat en rad forskare, bland annat en Nobelpristagare. 

Så gick det: Sverige är visserligen bland de elbilstätaste länderna i världen, men än så länge utgör rena elbilar och laddhybrider endast 2,5 procent av den totala fordonsflottan. Vi arbetar åtta timmar om dagen och några hushållsrobotar har vi inte fått ännu, bara Rut-avdrag.

Den pågående inkapslingen av resterna av den fjärde reaktorn i Tjernobyl 30 år efter katastrofen.  Bild: TT
Den pågående inkapslingen av resterna av den fjärde reaktorn i Tjernobyl 30 år efter katastrofen.

Kärnkraftsdrivna dammsugare

Spådom: "Kärnkraftsdrivna dammsugare är förmodligen verklighet inom tio år", sa Alex Lewyt, vd för ett dammsugarföretag, 1955. Hur vansinnigt det än kan låta var det på 50-talet inget ovanligt med dylika spekulationer. Kärnkraft sågs som en ren, säker och kraftfull energikälla. Optimismen kring dess mer fredliga användningsområden var stor. 

Så blev det: Vi har fortfarande inga kärnkraftsdrivna dammsugare och vill nog inte ha några heller. Kärnkraftsoptimismen har minskat betydligt de senaste 60 åren, minst sagt.

Det kontantlösa  samhället

Spådom: Till år 2000 har Sverige "gått in i det kontantknappa samhället" spår journalisten i Tom Selander i boken Sverige år 2000 från 1969. Stående utgifter debiteras automatiskt från kontot, sedlar har försvunnit och inköp sköts med hjälp en "bankidentifikation". Småpengar används endast till att betala sådant som bussbiljetter och cigaretter. 

Så blev det: Sedlar finns kvar och allt färre köper cigaretter, men i övrigt träffar Selander rätt. Av den totala penningmängden i Sverige idag utgörs bara drygt fyra procent av kontanter. Resten är elektroniska pengar. I vissa butiker och branscher står korttransaktioner för över 95 procent av köpen. 

Storbritanniens dåvarande premiärminister Margaret Thatcher i spetsen för USA:s president Ronald Reagan, Kanadas premiärminister Brian Mulroney och Västtysklands förbundskansler Helmut Kohl 1988. Bild: AP
Storbritanniens dåvarande premiärminister Margaret Thatcher i spetsen för USA:s president Ronald Reagan, Kanadas premiärminister Brian Mulroney och Västtysklands förbundskansler Helmut Kohl 1988.

Inte aktuellt med kvinnlig premiärminister

Spådom: "Ingen kvinna i min tid kommer att bli premiärminister eller utrikeminister. De får inte toppjobben. Hur som helst så skulle jag inte vilja vara premiärminister. Du måste ge 100 procent av dig själv i jobbet." Det sa Margaret Thatcher, dåvarande parlamentsledamot, 1969.  

Så blev det: Tio år senare blev Thatcher själv Storbritanniens första kvinnliga premiärminister. Och inte nog med det – hon styrde oavbrutet fram till 1990 vilket gör henne till den längst sittande brittiska regeringschefen under 1900-talet.