Minuten.

2017-11-01 15:00

8 punkter: Visste du detta om Champions League?

Fotbollens Champions League där de bästa herrlagen från Europa tävlar är i full gång. Enorma summor står på spel, både sett till värdet på spelarna och prispengar. Vad vet du om turneringen?

1. Cristiano Ronaldo turneringens gigant

Med 110 mål är Cristiano Ronaldo i Real Madrid ohotad etta över mesta målgörare. Tvåan är Lionel Messi med 97 mål. På åttonde plats återfinns Zlatan Ibrahimovic med 48 mål på 119 matcher. Länge var Ronaldo och Messi jämlika i turneringen, men sedan Cristiano Ronaldos lag Real Madrid gått in i en ny gyllene era med tre Champions League-titlar sedan 2014 har han dragit ifrån i statistiken.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


2. En hårt kritiserad turnering 

Den främsta kritiken som riktas mot Champions League handlar om att turneringen bidrar till att skapa väldigt ojämna villkor, samt göra så att priserna på spelare rusar i höjden. Som exempel kan nämnas att Malmö FF gick till Champions League-slutspel 2014 och 2015. För detta fick de runt 500 miljoner kronor vilket har gjort laget till Sveriges överlägset rikaste klubb. Innan Malmö FF lyckades kvala in till gruppspelet 2014 var det 13 år sedan Sverige hade ett lag med i tävlingen.

3. Kvinnorna tog plats 46 år senare

År 2001 startade UEFA Womens Cup, som senare bytte namn till Women’s Champions League. I den turneringen duggar det tätare med svenska framgångar då Umeå FC vunnit två gånger. Flest titlar har Frankfurt och Lyon med fyra vardera.

4. Herrarna får mest

Uefa satsar 12,5 miljarder kronor på herrarnas Champions league men bara 20 miljoner på damernas.

5. Neymar är dyraste spelaren

Aldrig tidigare har spelarvärdena varit så höga som i år. Sammanlagt är spelarna i de 32 lag som är kvalificerade för Champions Leagues värda motsvarande 91,2 miljarder kronor. Dyrast trupp har förra årets mästare Real Madrid som enligt Transfermarkt är värd drygt 7,2 miljarder kronor. Den dyraste spelaren spelar däremot i Paris Saint-Germain. I somras köpte den franska klubben Neymar för drygt 2,1 miljarder kronor.

6. Real Madrid vann de fem första åren

År 1955 startade Champions League, då under namnet Europacupen, och blev en tävling där mästarlagen från 16 inhemska ligor möttes för att kora Europas bästa lag. Real Madrid vann de fem första åren. Den svenska klubb som varit mest framgångsrik i Champions League är Malmö FF som gick till final 1978/79 men förlorade mot Nottingham Forrest med 1-0.

7. Så stor är prispotten i finalen

150 miljoner kronor, så mycket får det lag som vinner finalen i Champions League. Tvåan får 106 miljoner kronor. Men då ska man komma ihåg att alla lag som ens tar sig till gruppspel också får 123 miljoner kronor i grundplåt och därutöver 14,5 miljoner för varje vinstmatch och 4,8 miljoner för varje match som man spelar oavgjort.

8. Spanien har vunnit flest gånger

Spanien har flest Champions League-titlar genom historien, 17 stycken. 12 av dessa har Real Madrid vunnit och FC Barcelona har vunnit 5. Därefter kommer Italien och England med 12 titlar vardera, Tyskland med 7 och Nederländerna med 6.