Kultur & Nöje.

2017-05-12 11:00
Bild: Jessica Gow/TT

7 politiska skandaler som skakat Eurovision

Totalt förbud mot politik. Det är regeln i Eurovision Song Contest. Ändå lyckas bidrag nästan varje år skapa rabalder med politisk udd. Förbjudna flaggor och låtar om folkmord. Dagens ETC listar kontroverserna vi minns. 

Franco mutar sig till seger

Bild: AP

I 1968 års upplaga av Eurovision var storfavoriten Storbritanniens ”Congratulations”. Ändå tog Spanien hem segern med låten ”La La La”. Hur det gick till? Enligt en spansk dokumentär från 2008 ska den dåvarande diktatorn Francisco Franco ha skickat ut spanska tv-chefer i Europa för att köpa in olika program. I gengäld fick kollegorna lova att rösta på Spanien i Eurovision Song Contest. Diktatorn hoppades att en festivalseger skulle förbättra omvärldens bild av Spanien, uppger dokumentärfilmaren till Sydsvenskan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Lesbisk kyss upprör Turkiet

Bild: Jessica Gow/TT

Inför Eurovision 2013 valde Turkiets statliga radio- och tv-bolag TRT att inte sända tävlingen. Orsaken ska bland annat ha varit en lesbisk kyss i slutet av det finska bidraget ”Marry Me”. Här tryckte artisten Krista Siegfrids läpparna mot sin körsångerska som ett ställningstagande för samkönat äktenskap. ”Moraliskt förfall”, ansåg konservativa kritiker, och sedan dröjde det två år innan Turkiet gjorde comeback i Eurovision. ”Våra krav har blivit bemötta och vi kommer tillbaka”, sa en representant för TRT till den turkiska dagstidningen Milliyet då.

Georgien diskas för Putin-låt

Bild: Press

Bara ett år efter Rysslands attack mot de georgiska regionerna Sydossetien och Abchazien hölls ESC i Moskva. I tävlingen 2009 valde Georgien därför att ge igen på melodiskt vis med bidraget  ”We don’t wanna put in”, eller som det lät när gruppen Stephane & 3g sjöng den: ”We don’t wanna Putin”.

Stopp stopp, sa Europeiska radio- och tv-unionen och gav ett ultimatum: skriv om texten eller diskas. Georgien valde då att dra sig ur.

Israeler vill stoppa transsexuell

Bild: Eli Dasa/AP

1998 fick Eurovision Song Contest sin första transexuella vinnare: Dana International. Men vägen till prispallen var inte smärtfri. Konservativa religiösa krafter i artistens hemland Israel blev vansinniga över att Dana International skulle representera landet och gjorde sitt bästa för att stoppa hennes medverkan.

Loreen skapar diplomatisk kris

Bild: Jessica gow/TT

När schlagertävlingen hölls i Azerbajdzjans huvudstad Baku 2012 valde svenska Loreen att träffa olika människorättsaktivister. Något som inte alls uppskattades av landets regering, som genast beskyllde Sveriges ambassadör för att försöka ”politisera” schlager-EM.

”Det är alltså diplomatiska komplikationer. Vad allt handlar om är en påhittad, fabricerad nyhet”, sa ambassadören Mikael Eriksson då till TT Spektra.

Han kallades senare till det azeriska utrikesdepartementet för att reda ut krisen.

Påminn inte om folkmordet!

2015, 100 år efter folkmordet på en miljon armenier, valde Armenien att tävla i Eurovision med låten ”Don’t deny” – förneka inte. En tydlig signal till grannlandet Azerbajdzjan som fortfarande inte erkänt folkmordet.

”För politiskt”, tyckte azerbajdzjanska kritiker, varpå bidraget fick döpas om till ”Face the shadow”. Men skam den som ger sig.

Året därpå viftade Armeniens tävlande Iveta Mukutjian med den laddade flaggan från Nagorno-Karabach under den första delfinalen. Också den en tydlig symbol i den blodiga konflikten med grannlandet Azerbajdzjan. Efter en varning om att bli diskad visade artisten inte flaggan mer.

Rysk politiker klagar på Wurst

Bild: Jessica Gow/TT

Den skäggiga dragartisten Conchita Wurst blev både publikfavorit och vinnare i Eurovision 2014. Men i flera länder orsakade hon protester inför finalen.

”Ett tecken på förfall”, sa en rysk politiker i Radio Echo.

På presskonferensen efter vinsten passade Conchita Wurst på att hälsa till Putin: ”Jag vet inte om han tittar ... men jag sa det tydligt här, vi går inte att stoppa. Jag drömmer om en värld där vi inte behöver prata om vilka vi älskar eller vilken sexuell läggning vi har”, sade Conchita Wurst enligt DN.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter