Kultur & Nöje.

2020-06-25 12:07
Foto: John Minchillo
Puffetikett
Dagens ETC

5 tips som gör dig Black lives matter-bildad

Läs och lyssna i kapp. Kristin McMillen tipsar om poddar och artiklar som ger dig bakgrund och insikter kring Black lives matter-rörelsen.

The Daily – ”How Facebook is undermining Black lives matter”

Poddavsnitt

Sociala plattformar har varit en förutsättning för att mobilisera Black lives matter-protesterna. Men algoritmerna används också som vapen av rasister inför det amerikanska valet. Medan Twitter har börjat faktakolla Donald Trumps tweets väljer Facebook inofficiellt en helt annan väg – och hjälper på så sätt till att undergräva rörelsen för social rättvisa. Hur? Vad är motivet? Reportern Kevin Roose förklarar i ett avsnitt som är måstelyssning för alla som är intresserade av samspelet mellan sociala medier och politik.

Raseriet – ”Svarta liv spelar roll”

Poddavsnitt

Skarpa duon Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby har avlöst varandra i olika mediala sammanhang för att kommentera Black lives matter-rörelsen. I avsnittet ”Svarta liv spelar roll” av podden Raseriet samlar de intervjuer där de medverkat den senaste tiden. Resultatet blir en stark och kärnfull ingång till varför det nu demonstreras i hela USA – och varför protesterna är relevanta i svensk kontext.

Kontext – ”Black trans lives matter”

Artikel

Medan det över hela världen demonstreras för levbara svarta liv har vita feministiska profiler, som tidigare utrikesministern Margot Wallström och Harry Potter-författaren J.K. Rowling, tagit ton mot transrörelsen. Varför just nu? I en analys på sajten Kontext förklarar juristen och ledarskribenten Silas Aliki hur tajmingen handlar om ytterligare ett uttryck för vit överhöghet.

Svart historia

Blogg

Folkbildning som verkligen behövs. Bloggen och instagramkontot ”Svart historia” beskrivs som ”Panafrikansk historia i bite size-format” och drivs av journalisten Amat Levin. Den senaste tiden har han bland annat gått igenom kolonialiseringen av Kongo där avskurna händer blev en egen valuta. Han berättar också historien om den svarte pojken Gustav Badin som togs från sina föräldrar som 7–8-åring och sedan gavs som ”present” till Sveriges drottning Lovisa Ulrika på 1700-talet. Amat Levin är dessutom aktuell med kritikerrosade romanen ”Slumpens barn”.

”Med Carl von Linné föddes den moderna rasismen”

Artikel

Redan 2017 klubbade staden Charlottesville i Virginia att ta bort en staty föreställande sydstatsgeneralen Robert E Lee. Under juni har nu statyerna åter hamnat i fokus i flera länder, där statyer med rasistkopplingar välts och vandaliserats. Även i Sverige uppmanar aktivister och debattörer att riva statyer, bland annat avbildningar av vetenskapsmannen Carl von Linné. Staty eller ej. I en välskriven artikel i Aftonbladet kultur skriver författaren Henrik Arnstad om varför Sverige måste släppa den överslätande synen och inse ”blomsterkonungens” plats i rasismens historia.