Kultur & Nöje.

2017-03-22 08:41
Bild: Emil Langvad/TT

5 tecknare som dominerar svensk seriekultur just nu

Vassa pennor som krossat glastak i serievärlden. Här är fem namn att ha koll på. 

Ellen Ekman

Bild: Julia Lindemalm

Ellen säger själv att hennes inspirationskällor är Lina Neidestam, Nanna Johansson och Liv Strömquist och det finns väl sämre förebilder om man säger så. Hennes serie Lilla Berlin har gått spikrakt uppåt sedan debuten i Sydsvenskan 2011.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nanna Johansson

Bild: Henrik Montgomery/TT

Med en kombination av Sveriges vassaste manuspenna och en enorm produktivitet har Nanna Johansson etablerat sig som en av de viktigaste serieskaparna i Sverige. Mig blir du snart kär i från 2010 är redan en klassiker.

Lina Neidestam

Bild: Leo Sellén/TT

ETC-bekantingen Lina Neidestam har med sin serie Zelda brutit flera glastak, bland annat visade hon att det gick alldeles utmärkt att göra en (semi-)självbiografisk serie även som kvinna.

Sara Granér

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ända sedan starten Det är bara lite aids har Sara Granérs bisarra djur levererat satir av det politiska slaget i flera stora tidningar. Serieakademin beskriver henne som "en av Sveriges främsta verktitelskapare".

Liv Strömquist

I sammanhanget en veteran som har fått stor uppmärksamhet, bland annat för sina album Prins Charles känsla och Einsteins fru. Hennes serieskapande har gjort henne till hedersdoktor vid Malmö högskola.