Kultur & Nöje.

2020-08-21 12:27
Puffetikett
Dagens ETC

10 tv-serier att se fram emot hösten 2020

Äntligen börjar streamingtjänsterna rulla ut sitt utbud. Kristin McMillen listar de mest lovande tv-serierna med premiär hösten 2020.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Partisan

Viaplay

16 augusti

I jordbrukssamhället Jordnära styr en obehaglig grupp grönsaksodlarfanatiker med högerextrema drag. De drillar truppgymnaster, odlar biodynamiskt och isolerar vackra människor från kontakt med omvärlden. Leonard Cohens ”The partisan” har fått sätta stämningen i denna sektthriller av Amir Chamdin och Fares Fares (som även spelar en av huvudrollerna). Johan Rheborg spelar den karismatiska ledaren i miniserien.

Lovecraft country

HBO Nordic

17 augusti

l Skräckfantasy producerad av Oscarvinnaren Jordan Peele (Us) brukar betyda drama med övernaturliga inslag om USA:s rasistiska historia. Denna serie är inget undantag. Vi följer den unge afroamerikanen Atticus Freeman som bestämmer sig för att söka rätt på sin försvunna far. En resa genom 1950-talets USA där alla han möter är potentiella monster. Serien har redan fått kritiker att utbrista i superlativ som ”spektakulär”, ”hyperambitiös” och ”fantastiskt underhållande”.

Älska mig säsong 2

 

Viaplay

13 september

l”Ännu större känslor, ännu större problem”. Så presenterar skaparen och huvudrollsinnehavaren Josephine Bornebusch den andra säsongen av sin kritikerrosade dramakomedi ”Älska mig”. Roligt,  välskrivet och tragikomiskt om kärlek i olika åldrar. Jag ser särskilt fram emot att se om de tidigare något endimensionellt goda birollerna får bre ut sina sämre sidor. Hoppas!

Måste gitt

SVT

4 september

l Jag föll pladask för den storkäftade fuckupen Metin i Ivica Zubaks film ”Måste gitt” från 2017. Nu kommer en fortsättning i tv-serieformat om den småkriminella dagboksförfattaren från Jordbro. Metin muckar från fängelset och återvänder till orten, men hans vänner drar in den charmige antihjälten i nya äventyr, som ”kanske inte alla gånger är helt lagliga”.

Drottningarna

TV4 och C More

Premiär 17 september

l Total ögonfest för alla kostymfantaster. I denna historiska dokumentärserie gestaltas åtta svenska drottningar och deras spännande liv. Ofta har de hamnat i skuggan av de manliga blåblodingarna, ändå hade de stor makt att påverka både politiskt och kulturellt. Ett programupplägg som låter både kul och allmänbildande. Frontas av ”Bron”-skådespelaren Sofia Helin.

Björnstad

HBO Nordic

Premiärdatum ej satt

l Verklig glesbygdsångest är en bitch, men i rutan gör den sig bra. Att ”Tjuvheder” och ”Goliat”-­regissören Peter Grönlund fått hålla i tyglarna bådar mycket gott för HBO Nordics andra svenska serie. Hockeystjärnan Peter återvänder hem till lilla Björnstad för att bygga upp stadens juniorlag. När lagets stjärnspelare blir anklagad för en fruktansvärd handling försätts hela staden i kaos. Baseras på Fredrik Backmans bok.

The undoing

HBO Nordic

25 oktober

l På förhand hypad miniserie regisserad av danska Susanne Bier. Terapeuten Grace (Nicole Kidman) lever utifrån sett det perfekta livet med sin kärleksfulla make (Hugh Grant). När ett våldsamt dödsfall raserar hennes vardag börjar också fruktansvärda sanningar nystas upp. En thriller som baseras på boken ”You should have known” av Jean Hanff Korelitz.

Ratched

Netflix

18 september

Ljuvligt stenhårda Sarah Paulson spelar huvudrollen i detta psykologiska skräckdrama som är en prequel till klassikern ”Gökboet”. Här berättas bakgrundshistorien om filmhistoriens otäckaste sjuksköterska – Mildred Ratched. Bara trailern får blodet att isa, vilket inte är så konstigt eftersom skaparen till serien tidigare gjort ”American horror story”.

Kärlek & anarki

Netflix

Premiärdatum ej satt

l Svensk originalserie av guldbaggevinnaren Lisa Langseth (”Hotell” och ”Till det som är vackert”). Den karriärdrivna konsulten och gifta tvåbarnsmamman Sofie (Ida Engvoll) får i uppdrag att modernisera ett gammalt anrikt bokförlag. När hon och den yngre IT-teknikern Max (Björn Mosten) börjar hetsa varandra att göra vågade saker som att ”ifrågasätta de sociala normerna” får leken oanade konsekvenser.

Amningsrummet

SVT

6 november

l Humorserie om medelklassmammor som mår skit, skriven och regisserad av ”Rich boy”-­författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Längre pitch än så behövs egentligen inte för att jag ska bänka mig i tv-soffan. I mammagänget ses bland andra skådespelarna Alida Morberg, Liv Mjönes, Madde Martin och Louise Peterhoff.