Kultur & Nöje.

2020-07-30 12:00
  • Bild: Erik Axelson
  • Thomas Di Leva är en av artist­erna som spelat i träd­gårdar hemma hos folk. Björn Lycklig Wallgren berättar att de filmar en dokumentär om Trädgårdslive. Bild: Björn Lycklig Wallgren
    Thomas Di Leva är en av artist­erna som spelat i träd­gårdar hemma hos folk. Björn Lycklig Wallgren berättar att de filmar en dokumentär om Trädgårdslive.
  • Björn Lycklig Wallgren hittade en lösning till årets inställda konserter och föreställningar.  Bild: Jonas Classon
    Björn Lycklig Wallgren hittade en lösning till årets inställda konserter och föreställningar.
Puffetikett
Dagens ETC

10 000 biljetter har sålts – samtidigt följs restriktionerna

När förbudet mot folksamlingar på över 50 personer infördes i våras drabbades kultursektorn hårt. Björn Lycklig Wallgren kläckte då idén om mindre konserter hemma i folks trädgårdar, anpassade efter restriktionerna. Nu har konceptet Trädgårds­live vuxit till 10 000 konsertbesökare i hela landet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Björn Lycklig Wallgren är musiker och driver Kulturaktiebolaget i Örebro, där han är manager för artister som Magnus Betnér och Amanda Ginsburg. Trädgårdskonserter hemma hos privatpersoner var en idé som Björn hade burit på länge. När konserter, föreställningar och festivaler ställdes in en efter en i våras, såg hans sin chans att förverkliga idén.

– I stället för att ställa in, ställde vi om, säger han till Dagens ETC.

Vi går tillbaka till tidigt i våras. Hur drabbades ert företag och eventen?

– Jag kommer ihåg det där så väl. Vi hade turné med Magnus Betnér på Göta Lejon. Från ena dagen till den andra begränsades deltagarantalet till 500 personer och sen till 50. Vad gör vi med alla spelningar nu, tänkte vi. Allt var bara totalmörker.

– Men jag var den kreativa galningen i bolaget som kom med trädgårdsidén. När det var som värst började vi med livesändningar på Facebook och youtube under namnet See us live. Det blev ett Örebro­projekt där kommunen, kyrkan, Örebrokompaniet, musiker och tekniker var inblandade. Tidningen Närkes Allehanda visade konserterna. Artisterna, teknikerna och musikerna kunde få intäkter genom att folk frivilligt kunde swisha. Vi hade som mål att nå 40 000 personer. Vi nådde 100 000.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Hur har coronakrisen drabbat er generellt sett?

– Hela kedjan med biljett­värdar, bokningsbolag, managers och tekniker tappade sina jobb på bara några dagar när restriktionerna gick till max 50 personer. Men för mig och bolaget var det det bästa som kunde hända. Det här gjorde att många fick upp ögonen för oss.

När började ni med konceptet Trädgårdslive?

– När reserestriktionerna släppte helt. Den första konserten hade vi den 5 juni. Nya arrangörer som privatpersoner, caféer och vandrarhem, som aldrig gjort det här tidigare, såg sin chans att arrangera spelningar.

Hur ser ni till att restriktionerna följs?

– 50 är max. Man måste garantera att 45 biljetter säljs och att folk håller avstånd, det är vi supernoga med att kolla upp genom att titta på bilder och ha checklistor.

Hur har det gått?

– Spelningarna har varit fantastiska. Det har blivit som en ny folkrörelse och en stor festival i hela Sverige. Runt 60 artister är anslutna till oss och över 10 000 biljetter har sålts. Den här sommaren kanske man skulle på en festival, åka till Grönan eller utomlands. Så blev det inte. Men man fick hem Timo Räisänen i sin trädgård i stället. Och det kanske aldrig sker igen men det skedde sommaren 2020. Det kommer jag ta med mig med det här projektet. Det är även kul att artisterna får spela i sommar. Att komma hem till någon privatperson och bara lira, det är något magiskt med den känslan.