Hoppa till innehållet

Krönika

Christopher Holmbäck: Vi måste lära oss spelet

Christopher Holmbäck

ETC nyhetsmagasin.

Skulle man utmana utan att på riktigt utmana professorn? Jag förstod inte spelet, det plågade mig.

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

En gång påbörjade jag en kurs i filosofi på ett amerikanskt universitet. Det var hemskt. I timmar kunde vi, en grupp på kanske åtta studenter, diskutera ett enda stycke av Jacques Derrida. Jag vågade inte säga att jag tyckte det var krångligt och slarvigt skrivet. Enligt professorn var det just detta mångtydiga som var så eggande. Så fort man trodde att man hade förstått något, så kunde man gå tillbaka 28 ord i meningen och hitta ett skäl att säga: kanske menar han precis tvärtom!

Pågick det, bakom orden, ett intensivt positionerande i klassrummet? Gällde det att name-droppa rätt filosof? Skulle man utmana utan att på riktigt utmana professorn? Jag förstod inte spelet, det plågade mig.

Journalisten Vincent Bevins har ägnat fyra år att undersöka hur så många av 2010-talets resningar, från arabiska våren till Hongkong, kunde misslyckades så kapitalt – istället för bröd och frihet fick folket fattigdom och repression. En viktig orsak, menar Bevins, var bristen på tydliga hierarkier i rörelserna, för det gjorde att de kunde kidnappas av andra starka krafter. För de som sitter på makten, de kan spelet. Hur vi kan bli bättre spelare nästa gång en revolution knackar på dörren kan du läsa om i veckans samtal. Välkommen!

00:00 / 00:00