Hoppa till innehållet

Krönika

Ann-Helen Meyer von Bremen: Upptäcktsfärd i äppelriket

Ann-Helen Meyer von Bremen
Det finns en hel värld bortom Royal Gala, Granny Smith, Pink Lady och Jona Gold.

Det finns en hel värld bortom Royal Gala, Granny Smith, Pink Lady och Jona Gold.

Bild: Shutterstock

ETC nyhetsmagasin

Råvaran är ETC nyhetsmagasins guide till sånt som växer på våra breddgrader.

Idag: Allt om äpplen.

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.
Kommentera

Ett av våra godaste äpplen heter Box Sunnansjö. Skalet är tunt, tvåfärgat, där det röda inslaget är intensivt, har en stor doft och en perfekt balans mellan syra och sötma. Ett högsommaräpple med kort "ät-fönster". 

Sorten är döpt efter vår gård och efter upptäckaren, vår fina stut Box. Det var han som fick oss att upptäcka äpplet när han stod där och förtjust mumsade i sig frukterna i beteshagen. Eftersom den brittiska bryggaren och trädgårdsodlaren Richard Cox gett namn till två kända sorter, Cox Pomona och Cox Orange, tyckte vi att Box Sunnansjö kunde passa bra.

Det finns en hel värld bortom Royal Gala, Granny Smith, Pink Lady och Jona Gold. Jag pratar om äppeltragedin i form av ett fåtal, globala sorter som möter oss i butikernas fruktavdelning. Här har vi en av få frukter som inte bara passar för vårt klimat utan där ljuset och kylan dessutom fulländar smakerna, som finns i 200 registrerade sorter och sannolikt betydligt fler om vi räknar in landets hemträdgårdar. Ändå är det främst importäpplen som säljs. Visst hittar vi numera också svenskodlade sorter som Aroma, Ingrid Marie, Katja och Gravensteiner, men försäljningen av dessa i butik står bara för en femtedel.

Själv har jag återupptäckt äpplet efter att vi på Sunnansjö planterat ett par hundra äppelträd av tjugotalet sorter. Det är underbart att äta sig igenom årstiderna, från sommarfrukten Transparente Blanche till vinterns Ingrid Marie. När äpplena är slut i februari-mars vet man att det inte dröjer länge tills träden blommar igen. 

Vi försöker också vårda de förvildade äppleträd och vildaplar som dyker upp i beteshagarna. Vildaplar har länge setts som ointressanta eftersom de har små och sura äpplen, men för oss som jäser cider är de guld. Det är precis den där syran som behövs för att få fram en riktigt god cider. Ointressant igår, högintressant idag!

Äpplet genom tiderna

Äppelsläktets ursprung är Kina och Kazakstan och de första frukterna var stora som rönnbär. Fåglar och växtätare "förädlade" frukterna när de valde de största och sötaste, och sedan spred kärnorna. Perserna var först med att börja odla äpple, för omkring 5 000 år sedan. I Sverige fanns vildaplar under stenåldern, klostren förde in äppelodling under 1100-talet och 700 år senare slog äppelträden igenom i trädgårdarna.   


Kunskapens frukt

Trojanska kriget, gudinnan Iduns magiska äpplen som gav asarna evigt liv, Snövit, riksäpplet och syndafallet – äpplet har varit en kraftfull symbol genom historien. Det är dock oklart om det verkligen var ett äpple som Adam och Eva åt. Bibeln nämner ingen specifik frukt, men myten har hängt kvar. Det latinska ordet för äppelsläktet är Malus vilket även betyder ont eller dåligt.

Odla i konkurrens 

Ibland framställs agroforestry eller trädjordbruk som en nästan arbetsfri matproduktion. Inget kan vara mer fel när det gäller äppleträd, i alla fall i kommersiell skala. Harar, rådjur och sorkar formligen älskar träden, för att inte tala om rönnbärsmal och äppelvecklare. Äpplen hör därför till en av de mest besprutade grödorna. Hatten av för de som kämpar på och odlar ekologiskt. Att odla ett eget äppelträd i sin trädgård är dock inte samma utmaning.


Fruktpress…

… är vad som behövs för att förvandla äpplen till flytande guld i form av must eller cider. Har du mycket äpplen investerar du också i en kvarn som mal frukten. Mindre mängder går att riva i en matberedare. 

Lotteriet

Om du sår en kärna från ett äpple så vet du inte vad det blir. Det är därför man ympar äpplen genom att ta en kvist från den önskade äppelsorten och foga samman med en tålig grundstam, för att de ska växa ihop. 

Laga & äta

Lagra vinteräpplen mörkt och svalt och ät färska. Frossa i pajer och bakverk. Laga äppelmos och kompott (skurna bitar i het sockerlag) som du antingen fryser eller konserverar. Perfekt "helfabrikat" som kan användas till desserter, bakverk, på frukostfilen och inte minst i matlagningen. Att runda av en gryta eller sås med lite äpple är sällan fel.

Miljöbetyg: 

Ekologiska äpplen i säsong ger miljöbetyget 5 av 5 morötter. Konventionella svenska? Då sjunker betyget till 3 och importerade konventionella får ingen morot alls.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.