Krönika. Julia Skott.

2017-10-04 11:30

Skorna på sätet eller nazistiska slagord – vem säger till?

Tanten orkar inte försöka uppföra sig. Orkar inte vara rädd. Man kan vara död i morgon, då kan man lika gärna stolpa på idag, skriver Julia Skott.

Ibland skämtar folk om att början och slutet på livet är likadant. Man sitter i sin blöja och behöver hjälp med allt. Men det är nog också lite så att de första fem åren är som de sista femton — du har all tid i världen och ingen som kan kräva något av dig, och du kommer undan med saker antingen för att du är lite gullig eller för att du inte förstår bättre. Och om du inte kommer undan med dem och folk blir sura så kanske du inte ens bryr dig. 

Som Elin Grelsson Almestad skrev häromveckan är det tanterna, ”batikhäxorna”, som bär de ideella rörelserna som hjälper flyktingar och nyanlända. Lika mycket bär de resten av det ideella Sverige. Likaså kulturvärlden. De köper böckerna, biljetterna, kurserna. De ser till att saker funkar och blir av.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men de har också friheten av att inte längre behöva bry sig. Slut på give-a-afuck-kontot, efter att ha anpassat och förhållit sig till samhället och alla krav i femtio-sextio-sjuttio år. De kommer undan med saker, men de tänker inte låta andra komma undan med vad som helst. Skorna på sätet eller nazistiska slagord – vem säger till? Tanten. Hon orkar inte försöka uppföra sig. Orkar inte vara rädd. Man kan vara död i morgon, då kan man lika gärna stolpa på idag. Bekväma skor och en tegelsten i Muminmamma-väskan. Gärna medalj men först en rejäl frukost.

Tanten kan smyga sig in var som helst. Hon är avsexualiserad, osynlig, ofarlig. Hon sitter där och stickar och tjuvlyssnar och sen kan hon enkelt lösa allehanda mord och brott medan polisen kliar sig i huvudet. Kanske bryr hon sig inte ens om att få kredd för det utan bara himlar med ögonen och klappar detektiven på huvudet för att han var så smart och räknade ut allt med nästan ingen hjälp alls. 

Tanten har seen some shit, man. Dagens tanter är de som har varit med i alla moderna människorättsrörelser. De kokade linser innan du ens var en vegansk glimt i dina föräldrars ögon. De har behövt hantera så många relationer och gjort så många misstag att de kan ge goda råd i nästan alla situationer, oavsett om det handlar om hur man klär sig eller hur man säger ifrån.

Tanten tar hand om alla. Om makar, flyktingar, författare, och barnbarn. Men de tar också hand om sig själva, för det är det fan ingen annan som gör.

 

Fem tanter vi älskar:

1. Ingegerd

Veckans favorittant, som plöjde igenom nazisterna utan att tveka. Både som protest och för att hon helt enkelt behövde handla. Flött på er, pojkspolingar.

2. Magdalena Ribbing

Salig i åminnelse; alltid precis lagom tålmodig med svenska folkets bekymmer. Lika kunnig på politik, mat, tiaror och hummergafflar. 

3. Miss Marple

Agatha Christies lilla geni till ungmö som alltid är på rätt plats vid rätt tillfälle med rätt skvaller.

4. Filifjonkan

Tvättar mattor och oroar sig för ordning och reda och Hur Skulle Det Se Ut, tills hon bara inte orkar längre och skiter i allt. 

5. Frances Gabe

Uppfinnare som bland annat uppfann ett självstädande hem med över 60 olika patenterade mekaniker.