Hoppa till innehållet

Krönika

Ann-Helen Meyer von Bremen: Revolt i skafferiet

Ann-Helen Meyer von Bremen

ETC nyhetsmagasin

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.
Kommentera

Länge fanns det bara vetemjöl. Då var det lugnt, städat och väldigt tråkigt. Hur det var malt eller vilken vetesort det var hade jag ingen aning om. Nu finns där inte bara mjöl på dinkel, ölandsvete, dalavete, upplandsvete, svedjeråg och korn, utan även från olika gårdar och kvarnar. Det är kaos på mjölhyllan men det är oerhört mycket roligare att baka bröd nu. Och det blir godare!

Den gastronomiska mångfalden i mitt skafferi är ett resultat av en spirande biologisk mångfald på åkrarna. Allt fler bönder har börjat odla de gamla kulturspannmålen, för att de är godare, näringsrikare och mer robusta i ett föränderligt klimat. 

I veckans reportage träffar vi några av dessa bönder. De hoppas att de gamla spannmålssorterna ska vara ett sätt att göra motstånd mot nedläggningen av gårdar och igenväxningen av åkrar, som inte minst drabbat deras Roslagen hårt. De sår frön till en kulturrevolution som smakar gott!

Välkommen till veckans tidning!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.