Hoppa till innehållet

Krönika

Aleksandra Pogorzelska: Lyxrestaurangerna är fullsatta medan flyglarmen tjuter

Aleksandra Pogorzelska
Bild: Montage. Shutterstock / Tymofii Zagrebelnyi

Dagens ETC.

Kievborna gör allt för att visa oss utländska journalister att allt är som vanligt, skriver Aleksandra Pogorzelska på besök i den ukrainska huvudstaden.

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

På restaurang Otomansja i Butja, Ukraina, dignar middagsbordet av kött: kallskuret, varmrökt, korvformat, bredbart och inlagt. Vårt sällskap – sju europeiska journalister – försöker bryta upp. Vi vill se oss omkring i den lilla staden i Kievs utkant, som blev synonymt i hela världen med ryska styrkors grymhet. Hur har invånarna gått vidare efter ödeläggelsen? Hur de klarar av att leva när 458 av deras grannar hittades döda efter Rysslands ockupation av Butja? Dessutom är det strömavbrott och vi fryser, det finns en dieselgenerator men den räcker bara till kökets verksamhet. Men kypare fortsätter bära in tallrikar med rykande vareniki, köttfyllda degknyten, som våra ukrainska reseledare har beställt åt oss. De ropar in två flaskor pepparrotsvodka. Vi utlänningar ska inte tro annat än att ukrainarnas moral är orubblig.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln