Krönika. Katarina Mazetti.

2017-05-14 18:45

Konsultfirman SÄS – ”Svensk Ätte-Stupa”

Den där Reepalu! Skulle företag inte längre få göra vinster i äldrevården? Varför tror han att de över huvud taget ger sej in i branschen – av ren idealitet och omsorg om främmande gamlingar? Tror han på tomten också?

Nu verkar ju inte risken vara överhängande att nån på allvar vill sätta stopp för vinsterna, bara för att blandade mafioso har fått upp ögonen för att den är en guldgruva. 

Men låt mej ändå föreslå en kompromiss som kommer att ge alla vad de vill ha: klirr i kassan för företag, sänkta kommunalskatter och lyckliga åldringar!


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


För numera finns det nya lösningar som genom kreativ teknikanvändning sparar både pengar och personal! Jag har just råkat komma över ett förslag till äldreboende som är utformat av konsultfirman SÄS. (Svensk Äldre Service, ibland skämtsamt kallad Svensk Ätte-Stupa…)

Varje vårdtagare får eget rum med en säng med avspolbar klädsel (plastbelagda textilier med tygkänsla!). Runt sängen ett staket, i golvet en ränna och en avloppsbrunn. Temperaturen i rummet ska ligga runt 27 grader för att de äldre ska slippa alla dessa sängkläder, blöjor och nattdräkter som ständigt måste bytas.

Tänk er vilken personalbesparing! Det är bara att spola av med ljummet vatten ur slangar kopplade direkt till bädden, sensorer i underlaget säger ifrån när det är dags! Sängen kan dessutom från ett kontrollrum manövreras till olika ställningar, de gamla kan vändas till sidoläge, på mage, i sittande läge och så vidare. På så sätt undviks liggsår och avspolning underlättas! (Om någon vårdtagare insisterar kan han beställa fram ett skylande lakan vid besök av anhöriga.)

Utspisningen är ett annat personalkrävande moment. Många äldre har dålig aptit eller krånglar och måste matas av stressade biträden. Vad är då bättre än att helt gå över till intravenös utfordring? Fullvärdig kost i erforderliga mängder kan tillföras genom dropp ett lämpligt antal gånger per dygn!

Ingen matvägran, ingen undernäring på grund av personalbrist! Man kopplar bara in patienten via en kanyl som kan hållas stängd mellan ”måltiderna”, om någon önskar större rörlighet! Även medicin kan tillföras så, inget besvär med att håla reda på alla piller eller tvinga dem i de gamla!

Tidskrävande förflyttning av vårdtagare blir på detta sätt onödig. Ingen ska behöva bryta lårbenshalsen i våra äldreboenden!

Vad är det förresten som säger att våra kära gamla mår bra av att rullas till ett sällskapsrum för att sitta där och nicka, eller strida om fjärrkontrollen? Eller bli störda av andra åldringars dementa eller ohygieniska beteende vid måltider? Säkert mår de mycket bättre i den trygga miljön i det egna rummet där de kan välja kanal på en egen teve! 

Promenader är ju sedan länge bortrationaliserade, men om motion rekommenderas av läkare kan sådan ordnas med hjälp av löpband i det egna rummet, hastigheten kan avpassas individuellt!

I varje vårdtagares rum finns givetvis en bevakningskamera. När nu så många av personalens arbetsuppgifter försvunnit kan styrkan kraftigt reduceras. De som blir kvar utövar huvudsakligen tillsyn av de äldre via teveskärmarna. En och annan av vårdtagarna kommer kanske att sakna den dagliga mänskliga kontakten – gamla vanor hänger kvar – men detta kan motverkas med antidepressiva medel i deras dagliga dropp.

Och förresten är de knappast ensammare än de åldringar som bor kvar i sina hem och som kan ligga döda i månader innan de upptäcks! (På SÄS-boendet läser sensorerna i madrassen direkt av om andningen upphört och skickar signal till kontrollrummet!)

Meningen var att detta utmärkta koncept skulle införts i en mellansvensk kommun redan vid nyåret. Tyvärr blev anlitandet av själva konsultfirman så dyrt för kommunen att all äldrevård fick skrotas och läggas över på de anhöriga tills vidare.

Sämst just nu:

Nazister gav sej på en antirasistisk demonstration (som sökt och fått tillstånd) på Mynttorget härom veckan. Men när polisen kom dit tilldelade de bara angriparna en egen plats, i stället för att föra bort dem. Vad innebär det då att få “demonstrationstillstånd”? Rätten att vråla i kapp?

Bäst just nu:

Om man alltså kan få tyst på lagliga manifestationer bara genom att vråla ner dem – ska vi göra ett experiment? Ge oss in i vaktparaden och överrösta den med vuvuzelor, talkörer och bengaler?

Katarina Mazetti
Katarina Mazetti 

Skribent och författare som bland annat har skrivit de hyllade böckerna Det är slut mellan Gud och mej och Grabben i graven bredvid.

Skriver krönikor i Dagens ETC en gång i månaden.