Krönika. Kawa Zolfagary.

2014-09-26 10:12
Veckans bästa. Bild: Stock Xchng
Veckans bästa. Bild: Stock Xchng

Klassförakt som ursäkt

På vilket sätt kan låg inkomst anses vara något som ger en rasistiska åsikter?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I vågorna efter valet som gav ett mycket oklart politiskt läge har en gammal käpphäst gjort comeback. Nu försöker man återigen förklara Sverige­demokraternas framgångar som allt annat än resultatet av rasism. Det är en förklaringsmodell som inte håller.

Jag förstår verkligen inte varför vissa opinionsbildare envisas med att förneka rasism som skäl till att folk röstar på Sverigedemokraterna. Man får höra varenda anledning från missnöjesröstning till EU-kritiska röster, men aldrig att väljarna hyser rasistiska åsikter mot människor som ser annorlunda ut än de själva.

Den mest framträdande egenskapen hos Sverigedemokraterna är ändå deras rasistiska politik och den konstanta strömmen av rasistiska åsikter från deras företrädare. Ändå väljer man att låtsas som att den inte finns.

Det är en väldigt konstig analys att göra av en rad olika skäl. Dels för att man fullständigt förminskar kunskapen hos Sverigedemokraternas väljare. Varför skulle de inte känna till det som alla som någonsin läst en tidning de senaste sex åren känner till? Det har knappast varit brist på nyheter om SD och deras företrädare som visar på hur de agerar rasistiskt.

Det är som att påstå att Miljöpartiets väljare inte skulle veta att partiets främsta fråga är klimatet. Ett av skälen till att man har den synen på SD-väljarna är att man tror att de är obildade lantisar som helt enkelt inte vet bättre. Där skiner verkligen klassföraktet igenom.

I flertalet debatter och texter har jag sett hur framför ­allt liberala tyckare har skyllt rasism och ökat stöd för SD på LO-kollektivet och arbetarklassen. Som att de mindre privilegierade i samhället helt enkelt inte vet bättre. Som att arbetarklassen inte var full av de som utsätts för rasism och är måltavla för Sverigedemokraternas politik.

Jag tror att det här egentligen är en förlängning av den fullständigt befängda tanken att rasism går att skylla på den som utsätts för den. Idén bakom är antagligen att vänstern tillåtit invandring och därmed skapat grogrunden för rasismen. Det är en form av dubbelbestraffning av oss som utsätts för rasism och något som de inom den organiserade rasistiska rörelsen själva använder som ursäkt. Men det vågar självklart inte högertyckarna säga rakt ut.

På vilket sätt kan låg inkomst och att man saknar högskolepoäng anses vara något som ger en rasistiska åsikter?

Jag har inte ett enda högskolepoäng, jag fick mitt första fasta jobb för några år sen, inte satt jag och skrev rasistiska saker på nätet då.

I min omgivning finns det gott om utförsäkrade, arbetslösa och personer med otrygga anställningar med låga löner som kämpar för att få ihop sin tillvaro. Ändå har de på något sätt undgått att skrika rasistiska glåpord och veva med järnrör mot rasifierade på gatan.

Varför är det omöjligt för så många att förstå att SD-väljarna har valt sin ideologiska hemvist precis som alla andra har gjort det? Utifrån sin egen världsbild och sina åsikter. Är det så utomjordiskt att någon som röstar på ett rasistiskt parti faktiskt ska kunna hysa rasistiska åsikter?

Jag respekterar SD-väljarna tillräckligt för att inte frånta dem sin agens. Jag tror de vet precis vad de gör.

BÄST JUST NU

Vet ni, den här veckan har inget kul hänt. Så jag tänker säga hundar, hundar är bäst just nu.

SÄMST JUST NU

Alla högertyckare som tävlar i vem som kan norma­lisera SD snabbast.

Kawa Zolfagary
Kawa Zolfagary 

Debattör, pressekreterare för Kommunal och författare till Vita kränkta män. Var fjärde vecka skriver han krönikor i Dagens ETC.