Hoppa till innehållet

Krönika

Christopher Holmbäck: Jag älskade det

Christopher Holmbäck

ETC nyhetsmagasin

Är beväpnade personer med rätt att bruka våld de som är bäst lämpade att göra allt från att förhindra ett pågående självmordsförsök till att stoppa en pågående misshandel i hemmet till att skapa ökad trygghet i bostadsområden? Eller kan mycket av polisens uppgifter läggas på personer som inte bär vapen, men som är experter på sitt område?
Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Vi var tusentals som gick mot hamnen i Oakland den 2 november 2011. Det var påtagligt lugnt. Den lokala polisen hade en vecka tidigare rensat Occupy Oaklands läger och allvarligt skadat en person. Det upprörde många Oaklandbor och borgmästaren såg sig tvungen att denna dag hålla polisen i koppel. Medan vi tog oss till hamnen, blockerade ingångar och stängde ner en av USA:s största hamnar, såg jag inte en enda polis.

Ända sedan barnsben har jag burit en rädsla för folkmassor (vad som helst kan ju hända) och en respekt för poliser (de ser ju till att inte vad som helst ska hända). Så jag blev förbluffad när jag denna dag erfor en stark känsla av trygghet och gemenskap. Jag var i en folkmassa som hade ett gemensamt politiskt mål, som var väl organiserad, och som inte hade ett hot ständigt intill sig (Polisen). Det kändes annorlunda. Jag älskade det.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser