Krönika. Linda Skugge.

2019-11-15 12:00
Puffetikett
Dagens ETC

Här är tio minidramer ur Ted Hughes kärleksliv

”Något fruktansvärt har hänt”, säger Ted till Brenda. ”Jag har gift mig med Carol.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Det var ingen ’god lunch’ – vi åt inte alls.” Carol Hughes, änka efter Ted Hughes, skriver ett upprört brev till Jonathan Bate, professor i engelsk litteratur, där hon menar att hon på endast sexton sidor i hans Ted Hughes-biografi hittar hela arton fel.

Värst är det där med lunchen, menar hon. Det stämmer inte att de stannade för att njuta av ett skrovmål medan Teds lik låg i bilen utanför.

Efter att ha läst Jonathan Bates Ted Hughes-biografi skulle jag nog vara arg på mycket mer än den där eventuella lunchen.

Varsågoda, jag ger er härmed tio korta minidramer ur Ted Hughes (kärleks)liv.

1. Februari 1963

Ted orkar inte med att Sylvia hela tiden ringer så han lånar en väns lägenhet där hon inte kan nå honom. Han älskar med en av sina flickvänner, Brenda Hedden, innan de somnar i varandras armar. På morgonen möts han av nyheten att hans fru har gasat ihjäl sig.

2. Mars 1963

Ted träffar sin flickvän Sue Alliston för att berätta att han har bestämt sig för att satsa på sin andra flickvän Assia Wevill. Sue bränner honom med sin cigarett på handen.

3. Juli 1968

Ted skriver i dagboken om sina tre kvinnor som han kallar A, B och C. Han påbörjar även en dikt. ”Which bed? Which bride? Which
breast’s comfort?”

A är förmodligen Assia Wevill som var orsaken till skilsmässan med Sylvia Plath. Ted skriver i dagboken att han aldrig har träffat någon kvinna med sådan stark sexuell utstrålning. A kan även syfta på Sue Alliston.

B är Brenda Hedden och C är Carol Orchard, en endast tonårig granntjej i Devon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

4. Augusti 1968

Ted ger Assia och Brenda identiska halssmycken i form av ett guldhjärta, ingraverade med deras namn.

5. Mars 1969

1969 ska bli Teds allra värsta år, mycket värre än 1963 då hans första fru Sylvia tog livet av sig. I mars hittas Assia död i sin lägenhet. Hon har kopierat Sylvia Plaths självmord genom att gasa ihjäl sig. Hon har även tagit med sig Teds och sin fyraåriga dotter Shura i döden. Assia vill att det på gravstenen ska stå ”here lies a lover of unreason, and an exile”. Hon får aldrig någon sten.

6. Maj 1969

Ted kämpar med att försöka välja mellan Brenda och Carol och åker skytteltrafik dem emellan. Det hela är väldigt förvirrande för de två små barnen Frieda och Nicholas. Till sist säger Frieda att Ted borde gifta sig med både Brenda och Carol så att hon och Nicholas får varsin mamma.

7. Augusti 1970

”Något fruktansvärt har hänt”, säger Ted till Brenda. ”Jag har gift mig med Carol.” Sedan bor han med Brenda i en vecka innan de åker till Irland. En vän till Brenda säger att hon i alla fall fick smekmånaden. När Brenda vill fortsätta jobba i Brighton ger Ted henne en check motsvarande hennes årslön. Hon tar inte emot den.

8. April 1971

Författaren Erica Jong träffar Ted på en författaruppläsning i USA och skriver i sina memoarer att han är otroligt sexig med en ”vampirish, warlock appeal” och att han är extremt manlig. Lite som en blandning Heathcliff och Ingmar Bergman som hon menar är en ”born seducer – in the gloomy northern style”. Det rapporteras även om en kvinna som blir så attraherad av Ted att hon måste gå till damernas för att kräkas.

9. Mars 1976

Teds fru Carols pappa har just dött i cancer. Vattenledningarna har frusit. När Ted Hughes fru Carol har fullt upp med lamningen på deras bondgård flyger han till sin bror i Australien. Enter Jillipops. Smeknamnet på den färgstarka pr-kvinna som hämtar Ted på flygplatsen.

Det faktum att Ted redan har en affär med poeten Jennifer Rankin, hindrar honom inte från att inleda ett seriösare förhållande med Jill Barber, som blir ”förtrollad av hans kattögon, flinka händer och fantastiska skratt”. När de kommer tillbaka till London bryr sig Ted inte om att hålla deras förhållande hemligt.

Han stryker över den tryckta dedikationen – TILL CAROL – i sina böcker och skriver istället Till Jillipops.

10. Juni 1977

”Visste du att grågåsen är trogen sin första partner?” frågar Ted författaren Emma Tennant. ”Jag är kanske en grågås.” Emma Tennant kallar sig för Teds ”sub-mistress”. Han har ju redan Jillipops, för att inte tala om frun Carol.

Carol själv kommenterar det hela med att hon har varit gift med Ted tillräckligt länge för att inte bry sig om uppmärksamheten han får av alla Emma Tennants där ute.

”Jag fick 28 underbara år med Ted”, säger Carol Hughes till brittiska BBC med anledning av memoarboken hon arbetar på. ”Ted hade trots tragedierna ett mycket lyckligt och rikt liv.”

Som vi väntar på den biografin.