Krönika. Katarina Mazetti.

2018-06-11 11:50

Här är mitt tal till nationen 2018

Om partiledaren spänner ögonen i publiken och ryter: ”Vi vill höja minimilönen/förbjuda burka/köpa 118 nya JAS-plan för pengar vi får när vi privatiserar Stockholms slott” – ja, då har ni i alla fall fått något att ta ställning till, hur bra eller korkade förslagen än är!

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det finns ett säkert sätt att testa politiska klyschor.

Antag att en partiledare i teve hävdar följande:

”I mitt Sverige ska alla vara trygga! Grovt kriminella ska vara inlåsta och ingen ska dö i vårdköer!” Då testar ni innehållet genom att påstå motsatsen: ”I mitt Sverige ska alla vara otrygga, grovt kriminella ska ströva fritt på gatorna och folk ska dö som flugor i vårdköerna!”  Skulle någon politiker går till val på detta? Om inte kan vi lugnt ignorera klyschorna som enbart utsläpp av varmluft.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Om partiledaren i fråga däremot spänner ögonen i publiken och ryter: ”Vi vill höja minimilönen/förbjuda burka/köpa 118 nya JAS-plan för pengar vi får när vi privatiserar Stockholms slott” – ja, då har ni i alla fall fått något att ta ställning till, hur bra eller korkade förslagen än är! Och enbart sådana konkreta förslag kan diskuteras och komma till användning i politiskt arbete.

Och lite sådana konkreta tips skulle jag vilja erbjuda nu, i detta mitt tal till nationen, ”Mitt Sverige år 2028!”:

Skolan

Ny lag är nu genomförd angående vinster i det som förr kallades ”friskolor”, numera ”Kommersiella skolor”. Endast undervisningsföretag som etablerar sig i miljonprogramsområden och ödebyar tillåts att ta ut vinst. Skolor som bara vill satsa i välbärgade områden beskattas hårt och dessa pengar överförs till upprustning av slitna förortsskolor. Inga svenska skattepengar avsedda för skolverksamhet tillåts lämna landet!

Detta har kraftigt minska problemet med bluffskolor som sänker kvaliten på verksam­heten, anställer obehöriga lärare och sätter höga glädjebetyg.

Svensk Kunskapsprövning har inrättats, en myndighet som påminner om den gamla Bilprovningen och gör regelbundna, oförutsedda nedslag på skolor med prov och förhör. Dåligt resultat betraktas alltid som skolans fel, inte elevernas, och rätten att bedriva skola kan dras in. Miljöaspekter, såsom skolans sociala omgivning, vägs in i bedömningen.

Vård och omsorg

Utomstående konsultfirmor är nu förbjudna vid planering av nya sjukhus. Vinst och överskott i kommersiell vård får uppgå till högst 10 procent, därefter måste pengarna återinvesteras i verksamheten. Eftersom ofoget uppstått att privata vårdalternativ enbart väljer att etablera sig i ”rika” områden har dessa företag ålagts att införa gratis, välutrustade patienthotell för blivande mödrar och personer i operationsköer och dessutom helikoptertransporter för olycksfall på annan ort. Detta innebär verklig valfrihet: Mödrar från väglöst land får uppleva tryggheten i att bli omhändertagen i lyxmiljö, liksom olycksoffer och ny­opererade. Det har tyvärr också lett till kraftig minsking av antalet kommersiella vårdföretag, allteftersom vinstmarginalerna krympt och de förväntas  bidra till verkliga sjukvårdskostnader, inte bara skumma grädden.

Invandring och integration

Sedan halva Afrika och stora delar av Asien 2028 blivit obeboeliga på grund av klimatkatastrofer, och deras före detta invånare nu väller in i vårt land i miljontal utan att söka asyl, har ett stort antal före detta främlingsfientliga svenskar insett att enda möjligheten att motarbeta storskalig illegal invandring är ett stenhårt effektivt miljöarbete. Det diskuteras om Svenska Försvaret ska läggas ner, eftersom det ändå inte går att bedriva organiserat krig och rikta kanoner mot små skaror av familjer som med sina ägodelar i knyten flytt sitt land för att överleva. (En del före detta svenskar väller också ut från de delar av Sverige som blivit sibirisk tundra sedan Golfströmmen ändrade sitt lopp år 2025. Dessa svenskar lever nu som hemlösa i Londons tunnelbana, i Roms katakomber och i Kievs kloaker, alltid förföljda av poliser och av landets invånare som ogillar främlingar. De framhäver förgäves att de är både vita och ”kristna”.)

Miljöfrågor

En stor omorganisation av statliga myndigheter inleddes år 2022 när det blev allt mer uppenbart att all mänsklig verksamhet, ja allt liv på jorden, hotades av skenande klimatförändringar. Samtliga statliga verk, från Arbetsförmedlingen och Domstolsverket till Kulturnämnden och Pensionsmyndigheten, underställdes den nyinrättade myndigheten Miljöverket, som fick i uppgift att noggrant granska alla de andras beslut ur miljösynpunkt. Nu blev det till exempel slut på det militära privilegiet att ödelägga stora land- och havsområden med skjutövningar, CSN styrde studielån mot miljöforskning, Skatteverket  och Arbetsförmedlingen organiserade röjningsarbeten och miljövård som förutsättning för a-kassa. Byråkratin ökade naturligtvis, men resultaten har hittills varit mycket lovande och en förutsättning för politisk demokrati. Det går ju inte att rösta eller bomba bort klimatförändringar som hotar hela nationens liv.

Plus & minus

Plus: Vi har låg arbetslöshet. Men är ”hög sysselsättning” alltid av godo? Det var gott om jobb i gamla slavsamhällen också.

Minus: Den tydliga högervridningen i SVT. Redaktioner hukar fegt under skurar av vassa troll-tweets.

Katarina Mazetti
Katarina Mazetti 

Skribent och författare som bland annat har skrivit de hyllade böckerna Det är slut mellan Gud och mej och Grabben i graven bredvid.

Skriver krönikor i Dagens ETC en gång i månaden.