Krönika. Kristin McMillen.

2019-05-10 14:00
Puffetikett
Dagens ETC

Gå hem barnsång, du är full – och har knarkat

Som tvåbarnsmor har jag tvingats närläsa ett större antal visor och känner mig härmed tvingad att offentliggöra min egna, utökade rapport.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det sägs ibland att många barn nu för tiden blir skyddade in absurdum av sina trygghetsknarkande föräldrar. Att småttingarna hålls borta från allt ont. Detta stämmer självklart inte.

Beviset finns i den så kallade ”sångskatt” många av oss utsätter våra avkommor för: Harmlöst klingande destruktivitet – rätt in i de små änglarnas sammetslena öron. Tillåt en ansvarstagande moder att få rysa!

Nyligen lade komikern och poddmagnaten Ola Söderholm upp en bild på Instagram där han påminde om att sången ”Vart ska du gå min lilla flicka” egentligen handlar om grooming. I och med den tydligt snuskiga raden ”Får jag följa med, får jag följa med...”, kan jag inte annat än att instämma. Hu.

Tyvärr är sången långtifrån ensam i sitt slag. Som tvåbarnsmor har jag tvingats närläsa ett större antal visor och känner mig härmed tvingad att offentliggöra min egna, utökade rapport.

Här är sångerna som absolut inte skrevs med omsorg om de oförstörda små.

1. ”Nicko Ticko Tinn och jag” – Lennart Hellsing

Text: ”Och Nicko Ticko Tinn och jag, Vi for till stjärnorna en dag”

Kommentar: Huvudpersonen brukar alltså oerhörda mängder Ni-ko-tin (!), varpå hen så att säga ”flyger till stjärnorna”? Gud hjälpe. Dessutom: Om det är hallucinationer du är ute efter är LSD eller meskalin mycket mer effektivt. Kolla fakta och spola röken!


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

2. ”Trollmors vaggsång” – Margit Holmberg

Textrad: ”När trollmor har lagt de elva små trollen och bundit fast dem i svansen”

Kommentar: Inte direkt ”nära föräldraskap” att frihetsberöva sina barn? Att ”Hoajajajaj buff” är de vackraste orden modern vet är ytterligare ett varningstecken (psykos?). Ring soc!

3. ”En busschaufför” – text: okänd, melodi: O Tannenbaum

Textrad: ”Har han inget glatt humör, så är han ingen busschaufför”

Kommentar: Knegarhat i sin renaste form. Varför ska just yrkeskategorin busschaufför avkrävas leenden för att få behålla sina jobb? Den lokala fackklubben bör kontaktas omgående. Dessa värderingar bör ej spridas till barn.

4. ”Till Paris ska vi rida på en gris” – Lennart Hellsing

Textrad: ”…det kan ta några år men jag tror nog att det går…”

Kommentar: Utmärkt att du reser fossilfritt! (shoutout #flygfritt2019). Tyvärr är ditt valda resealternativ rakt ut djurpågeri. Ta tåget nästa gång, annars bussar vi Djurens Rätt-veganerna på dig! Tåg till Paris tar dessutom bara cirka ett dygn.

5. ”Jag ska måla hela världen lilla mamma” – Josef Toje och Britt Marie Toje-Edström

Textrad: ”Jag ska måla hela världen lilla mamma, och allt ska bli så ljust och glatt för dig”

Kommentar: Graffiti över hela världen? Men kära väl, det är ju skadegörelse! Lilla mamma lär väl inte bli så glad över att barnet hennes blivit kriminellt? Förbjud sången (och leta upp en laglig vägg).

6. ”Blommig falukorv”  – Hasse Alfredson

Textrad: ”Jag vill ha blommig falukorv till lunch, mamma”

Kommentar: Tyst unge, du har uppenbarligen knarkat. Dessutom är kött en riktig klimatbov. Nästa gång köper vi vegetarisk falukorv från Astrid och aporna, OK? Möjligen kan vi måla på blommorna med giftfri färg. Men det får faktiskt någon man göra, mammor är inte de enda som ska stå för det obetalda hemarbetet!

7. ”Fjärilslarvens sång” – James och Karin

Textrad: ”En, två, tre, fyyyra, aahhh nu flyger jag (nu flyger jaaaaaaaaaaaaaag)”

Kommentar: En låt så pårökt att man skakar av avtändning efter lyssningen. Ska barn utsättas för  knarkreklam? Retorisk fråga. Nej.

8. ”Vad gör du lilla råtta” – Britt G. Hallqvist

Textrad: ”Var bor du lilla råtta? I din hatt”.

Kommentar: Familjen bor alltså i en lånad huvudbonad och har sjuttiotvå ungar. Och vad gör frun Louisa? Steker glass som ett annat psykfall. Detta är inte en trevlig barnsång, det är misär.

Med hopp om bättring!

Plus & minus

Plus: Filmen ”Flotten” som just nu går att se på ETC Play. Svensk dokumentär om ett av världshistoriens mest bisarra sociala experimentet. Se!

Minus: Världsledarnas strutsbeteende gällande klimatet. Eller vänta.... Strutsar gör faktiskt inte alls samma skada genom att låta fossilindustrin tuffa på? Förlåt för jämförelsen strutsar!