Krönika
Ann-Helen Meyer von Bremen: Det borde vara så enkelt att äta maten från där vi bor


ETC nyhetsmagasin
Det är svårt att äta mat som kommer från trakten där man bor, men veckans reportage visar vägen till det lokala.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.
På Rekoringarna säljs det nyskördade grönsaker, mjölk direkt från bonden, mathantverk, färgglada ägg från gamla hönsraser och nymalet mjöl från kulturspannmål. Låter det underbart? Det är det också, men att handla lokal mat tarvar sin konsument. Det krävs tid, planering och gärna ett rejält regnställ eftersom det oftast är skitväder när det är dags att hämta sin beställda mat. Och det är sällan billigare.
Jag imponeras av alla som trots allt gör sig besväret. De vet att ifall man vill "göra skillnad" så krävs det också att man gör något.
I veckans reportage skriver vi om föreningen Matvärden i Gävleborg som kämpar för att länet ska bli självförsörjande på mat, trots att byråkrati, politik och ekonomi strävar åt motsatt håll. De vet allt om hur svårt det är att åstadkomma det som egentligen borde vara enkelt – att vi ska kunna äta maten från där vi bor.
Välkommen till veckans tidning!
Relaterade artiklar
Kommentarer
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.