Krönika. Ida Kjellin.

2019-04-02 18:30
Puffetikett
Dagens ETC

”Captain Marvel” attackeras av en töntarmé

Låt inte en armé av töntar diktera betygen eller vilka filmer som ses som framgångar eller inte.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Då är det den tiden på året igen. Den tiden då jag tvingas skriva en ny krönika om att ett gäng lättstötta snubbar freakat ut på grund av en film. Den här gången: ”Captain Marvel”, en amerikansk superhjältefilm som utspelar sig under 90-talet där storyn baseras på seriefiguren Carol Danvers från Marvel Comics.

Danvers blir en av galaxens mäktigaste hjältar efter att jorden hamnar i mitten av en intergalaktisk konflikt. Filmen innehåller även en katt med en hemlighet, en ”Top Gun”-referens och en ”Gudfadern”-referens (”take the Tesseract, leave the lunchbox!”). Den var fartig och festlig, inte min bästa Marvelrulle (Det är så klart Thor: Ragnarok och Spider-Man: Homecoming) men härlig på många sätt.

Det råkar också vara den första Marvelsuperhjältefilmen med en kvinnlig huvudroll, yey! Och hon har inte porrig utan funktionell outfit, dubbel-yey! Och det är ingen kärlekshistoria med alls, den viktiga relationen är den till en kvinnlig vän, trippel-yey!

Huvudrollen spelas av Brie Larson, inte en zexy actionskådis utan Oscarsbelönad karaktärsskådis. Filmen börjar med att Danvers har trubbel med en utomjordiskt folkslag vid namn skrulls. Men i verkligheten har Captain Marvel varit bra mycket mer utsatt av ett gäng killar som borde flytta upp ur mammas källare och skaffa sig ett liv som inte går ut på gnälligt näthat. Ja, men vi börjar väl med när de allra första bilderna på Larson som Captain Marvel släpptes?! Där har vi stora problem ska ni få höra. Tydligen borde hon… le mer. Ja ni läste rätt. När de första pr-bilderna släpptes, blev vissa så kränkta att de kastade sig på tangentbordet för att i alla tänkbara forum klaga på att Brie Larson inte smajlat opp sig tillräckligt för deras smak. Några photoshoppade till och med in leenden eftersom det är så fasansfullt att tvingas se en allvarlig kvinna på bild.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Men det här var ingenting mot det stora raseri som bröt ut efter ett tal Larson höll på en gala, där hon efterlyste mer mångfald i filmkritikvärlden. Någon hon har helt rätt i för övrigt, det finns många undersökningar som visar att en överväldigande majoritet är män. Till exempel är 82 procent av recensenterna på Rotten Tomatoes män. Det har också visats i studier att män tenderar att ge filmer och tv-serier med kvinnor i huvudrollen lägre betyg. ”I do not hate white dudes” sa Brie Larson också för att förtydliga, hon bara vill se fler kvinnor och icke-vita personer i filmkritikvärlden.

Just när hon sa den meningen verkade vissa drabbas av selektiv dövhet. Selektiv fattningsförmåga med, eftersom det här talet genom något slags visklek tolkades som ”Brie Larson vill inte att vita män ska se Captain Marvel!” Ja det blev ramaskrin från ett gäng killar som har så lite vettiga saker att göra i sitt liv att de väljer att lägga all ledig tid på organiserad trollning i form av falska recensioner, nedåt-tummar på youtube-klipp och hatmeddelanden till alla som haft med filmen att göra.

Det blev faktiskt så extremt att Rotten Tomatoes meddelade att de stängde av funktionen att kunna uttala sig om filmen innan den haft premiär, eftersom de var nedlusade med falska (illastavade och exakt likadana) recensioner av filmen som framför allt skrev om hur värdelös Brie Larson var. Igen: innan de haft möjlighet att se filmen. Samma sak med Youtube, där kommentarsfälten under trailers som mans­bebisarna inte gillar är ökända slagfält för näthat. Nu la man om algoritmerna på något sätt, så alla pissiga hatfilmer hamnade längre ner i flödet – och alla vanliga klipp med nyheter och intervjuer med Larson hamnade högre upp.

Jag tycker i alla fall att fler kvinnor borde följa Captain Marvels uppmaning. Inte bara att ta tesseracten och lämna lunchlådan, utan att bli filmkritiker själva. Du behöver ingen treårig journalistutbildning eller ha sett samtliga polska filmmästerverk från 50-talet. Det är hur lätt som helst att skaffa ett konto på IMDB eller någon av alla filmkritiksidor som finns, både svenska och internationella. Låt inte en armé av töntar diktera betygen eller vilka filmer som ses som framgångar eller inte.

Vilket de för övrigt inte gör – ”Captain Marvel” är en av Marvels mest framgångsrika filmer någonsin, med i skrivande stund nästan en miljard dollar i biljettintäkter.

Plus & minus

Plus: Jordan Peele visar var det skräck-komiska skåpet ska stå med ”Us”. Tv: Ricky Gervais nya Netflix-serie ”After Life” är det bästa han gjort sedan ”Extras”!

Minus: Älskar ”Queer Eye” och Fab 5. Hatar att Antoni bara lagar köttmat!

Ida Kjellin
Ida Kjellin 

Tv-krönikör i Dagens ETC. Carpar fler tv-serier än diem, enligt egen utsago.

Till vardags manusförfattare som framför allt skriver för barn och ungdom. Twittrar som @idakjellin.