Krönika. Maria Sveland.

2017-06-19 18:00

Att säga att porren inte påverkar vår självbild är bara dumt

Vad gör det med en 12-åring som från början lär sig tända på våldsamt sex där samtycke inte finns? Som ser tortyrliknande, filmade våldtäkter? skriver Maria Sveland. 

 

När jag var liten var porr bokstavligen en tidning i skogen. Eller rättare sagt flera tidningar i en stor tidningshög på pappersbruket nära det radhusområde jag växte upp i. Skogen fanns runt omkring och det var dit vi sedan gick med våra erövringar. Smutsiga och höga av spänningen det innebar att smyga in genom det uppklippta hålet i hönsnätet, undkomma vakterna, grabba åt sig kasserade exemplar av serietidningar, modemagasin och inte minst porrtidningar. Jag var tolv och upplevde för första gången den intrikata blandning av skam och upphetsning som porr framkallar.

Någon feministisk analys eller kunskap om porrbranschens vidriga förhållanden behövdes inte, det var tydligt att tjejerna på bilderna var förnedrade och utsatta. Att deras njutning var spelad. Det var äckligt och konstigt och gjorde mig illa berörd. Inte heller gav det några svar på alla tusen frågor som snurrade i mitt huvud om sex (sexualundervisning var lika erbarmlig och otillräcklig då som nu) utan lämnade mig djupt förvirrad.

Jag tänkte på allt detta häromveckan när jag satt på Unizons konferens ”Porren – elefanten i rummet”. Under en heldag föreläste poliser, författare, forskare med flera om den tydliga koppling de ser mellan porren och mäns våld mot kvinnor. Människor som i deras arbete dagligen möter konsekvenserna av porren och som tröttnat på den tystnad som omgärdar och skyddar, förminskar och negligerar.

Att konsekvenserna är så stora att det går att prata om ett folkhälsoproblem som bara växer i och med en ny generation barn där porren finns ett nätklick bort. Och då pratar vi inte om den porr jag såg i tidningarna på pappersbruket på 80-talet. Det som då kallades för mainstreamporr har i dag flyttat in i populärkulturen. I dag består största delen av den porr som finns lättillgänglig på nätet av fysiska och verbala aggressioner. Tortyrliknande, våldsamma, filmade våldtäkter (enligt forskningen innehåller 90 procent av porren fysiska aggressioner).

Gonzo, choking, anal, fistfucking, gagging är några kodord som avslöjar vilken typ av våld som kvinnorna i filmerna utsätts för.

Genomsnittsåldern för att börja kolla på porr är i Sverige tolv år. Det som är en tolvårings genuina nyfikenhet på sex blir på några sekunder kidnappat av en våldsam porrindustri där kvinnor förnedras och våldtas.

När du konsumerar porr händer liknande saker i hjärnan som när du dricker alkohol, eller tar droger. Dopamin utsöndras och du känner dig glad och tillfredsställd. Men belöningssystemet kan kapas av till exempel droger och alkohol. I dag är porrberoende ett vedertaget begrepp som liknar andra beroende som du kan behöva hjälp för att ta dig ur. För på samma sätt som kroppens toleransnivå mot alkohol eller droger ökar så sker samma sak med porr. Du behöver mer och så småningom mer extrem porr för att få samma kickar som i början. Så vad gör det med en tolvåring som från början lär sig att tända på våldsamt sex där samtycke inte finns? Det gör bland annat att en av de vanligaste frågorna som chatten Killfrågor får från killar mellan 10–20 är: ”Hur ska jag göra för att få min tjej att ställa upp på det de gör i porren?”

Kanske är det trots allt inte konstigt att vi fortfarande har problem med sexuellt våld i Sverige som i övrigt är ett land som kommit förhållandevis långt i arbetet med jämställdhet.

Forskningen talar sitt tydliga språk. De professionella människor som i sina yrken möter konsekvenserna, till exempel de som jobbar på tjej- och kvinnojourerna runt om i landet, är också eniga: porren är ett nytt folkhälsoproblem.

Ändå finns de som genast rusar till porrens försvar och framhäver alternativ porr, feministisk, queer porr som inte innehåller samma våld och förnedring som mainstreamporren (läs hardcoreporren). Låt säga att det finns okej porr, men låt oss i så fall även säga att den är en försvinnande liten droppe i den enorma porrindustrins hav och tyvärr knappast det som kommer upp när en tolvåring (eller vuxen man) skriver in ordet porr i sökrutan.

Att säga att porren inte påverkar vår självbild, hur vi tänker kring kön, sexualitet, relationer, närhet, och det sexuella våldet är lika dumt som att hävda att reklam inte påverkar oss. Det är en variant av klimatförnekelse. Lika korkat i dess vägran att ta till sig fakta.

Moralistisk? Nej, men moralisk i betydelsen att inte vilja se på när människor utnyttjas, misshandlas, våldtas och förnedras för att en snubbe ska ha något att runka till. Moralisk i den betydelsen att jag önskar att alla tolvåringar får utforska sin sexualitet fritt från porrens våldsamma, förnedrande bilder.

Moralisk i den betydelsen att ett jämställt samhälle aldrig kan bli möjligt så länge det sexuella våldet mot kvinnor fortsätter existera i den utsträckning det gör i dag.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Plus & minus

Plus: Gail Dines dokumentärfilm ”Pornland – hur porrindustrin kapat vår sexualitet”, finns att se på Unizons hemsida.

Minus: Att ytterst få skolor vågar/orkar/kan prata om porren och dess konsekvenser med sina elever. Samt att ytterst få föräldrar vågar/orkar/kan prata om porren med sina barn.

Maria Sveland
Maria Sveland 

Är journalist, debattör och författare. Skriver krönikor för Dagens ETC.