Krönika. Katarina Mazetti.

2018-08-06 11:45
Puffetikett
Dagens ETC

Att rösta eller inte rösta – det är frågan

Det går inte att bomba bort klimathotet, vi vet det så varför tillåter vi stridspittarnas härjningar i budgeten?

För första gången tvekar jag om det över huvud taget är värt att köa framför valbåset.

Rösta för att försöka utgöra motvikt? Motvikt mot det parti som fått hela parlamentarismen att gå i stå, som utgör en slaskhink för alla de svenskar som är rädda för allt de inte begriper, från Feminism till Utlandet. En del av dem tror till och med att människohudens pigment är direkt relaterat till intelligens och människovärde. Bara därför borde man klippa deras röstkort till konfetti…


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Eller ska jag trotsrösta mot alla de partier från höger till Peter Hultqvist som just enats om att köpa vapensystemet Patriot från USA? Som att köpa en gammal bössa för ett hemligt ockerpris. Inga kulor ingår, de kostar extra. Det går inte att bomba bort klimathotet, vi vet det så varför tillåter vi stridspittarnas härjningar i budgeten? Jag ser dem sitta där med sina raketer i famnen och spana efter ryssar, alltmedan dödlig metangas omkring dem sakta stiger ur uppvärmda havsbottnar och sibiriska marker och gör ”vårt” land till en dödsfälla som folk en dag kanske flyr ifrån och inte till!

1992 hade vi också en extremt varm sommar. Jag var då ingift i ett mindre jordbruk i Norrland (se ”Grabben i graven bredvid”) och minns den med fasa. Hur man låg vaken på nätterna och lyssnade. Hade strömmen gått så att korna inte fick vatten i vattenkopparna, eller elstängsel slutat fungera så att kvigorna var på rymmen på motorvägen? Slit 90 timmar i veckan för en osäker lön som kunde förvandlas till jätteskulder efter en katastrofsäsong med extrem torka. Försöka producera ekologiskt, i konkurrens med så kallad programmerad odling, det vill säga giftbesprutning där det brukade behövas, utan ens att kolla först. Lika mycket betalt för ett helt slaktlamm som vad EN hamburgade kostade på MacDonalds. Och runt omkring oss massor av kollegor som inte orkade längre, grisfarmare som skulle konkurrera med danskt penicillinkött, spannmålsbönder som såg EU-bidragen gå till storgårdarna i söder. Varför skulle någon vilja vara bonde, om man kan vara typ mediakonsult i stan, det var frågan redan då. För 30 år sen fanns det 30 000 mjölkbönder, i fjol drygt 3000.

Och vad ska vi med ett försvar till om vi inte kan producera vår egen mat ens? Hur mycket är den där preppveckan värd som man nu rekommenderar oss i ”Om kriget eller krisen kommer”– att sitta och darra bland våra konservburkar och unkna vattendunkar och hoppas på att Donald och Nato ska rädda oss, när fienden stänger gränser för import?

Okej om försvaret kunde kommenderas ut i arbete på åkrar eller som brandmän i skogar, i krislägen…Men det har jag aldrig hört Peter H förslå.

Den enda av partiledarna vars Almedalstal ens berörde detta var Isabella Lövin. Hon ville satsa på landsbygd och matproduktion. Sedan dess har hon gått till desperation i full skala – läs hennes brandtal i Dagens ETC om att nu är det dags att sluta oroa sej för att framstå som ”alarmistisk” – när det brinner måste man larma!

Så varför är det inte en självklarhet att rösta på hennes parti där både kunskaper och miljötänk finns?

Tja, kanske för att det är enda partiet utan en egen tidning i vårt märkliga medialandskap där åtta av nio stora medieföretag är borgerliga och kan ägna sig åt krypskytte och förtal. Är det någon som minns varför Åsa Romson fick gå, och vilket hot utgör egentligen Fridolins ungdomliga utseende?

Så vad ska jag rösta på? AfS som, om de levat under andra världskriget, skulle använt Bernadottes vita bussar till att skicka tillbaka judiska flyktingar till koncentrationslägren som de inte tror på? Fi eller V, som har goda meriter och ideer och inte kan anklagas för att förskingra vårt välfärdsarv?

Egentligen borde ingen som är över 20 år få rösta. För det är ju alla de unga, de som borde ha rätt att leva några årtionden till på vårt skövlade klot som borde få bestämma nu. Det är deras värld vi har konsumerat. Ja, du med. Och jag med.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Minus & minus

Minus: Presslagar som tillät aktieägarna i Stampenskandalen att försvinna med hundratals miljoner, samtidigt som de lämnade åt oss skattebetalare att betala de uteblivna lönerna till journalister. Medan vartenda korvöre ska pressas ur ETC för att tidningen försökt för mycket, att skapa ett alternativ till den massiva borgerligheten i svensk press.

Minus: Om jag vore religiöst lagd skulle jag just nu tro att en himmelsk härskare kostat på sig att ge oss en kraftfull varning, genom att denna sommar låta oss alla på vår egen hud uppleva skärselden. Svedas av den, svettas och plötsligt fatta, just när allt nästan är för sent. Alla som inte känt av en apokalyptisk stämning i sommar ljuger, eller har onormalt kraftiga förträngningsmekanismer.

Katarina Mazetti
Katarina Mazetti 

Skribent och författare som bland annat har skrivit de hyllade böckerna Det är slut mellan Gud och mej och Grabben i graven bredvid.

Skriver krönikor i Dagens ETC en gång i månaden.