Krönika. Julia Skott.

2017-09-26 17:30

Allt fler mörka tv-serier om ond bråd död

Det är konstigt egentligen. Borde vi inte vilja ha komedier och romantik på hösten? undrar Julia Skott. 

Vi går mot mörkret var vi går.

Det är inte bara en töntig pastisch-reflektion över att september går mot sitt slut och det börjar bli höst på riktigt. Det är också en observation om höstens tv. Eller i alla fall en trend som pågått de senaste åren och bara fortsätter.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


Det fortsätter att göras allt fler mörka serier om ond bråd död, konspirationer, utsatta barn och knark. Inte bara det, vi får också mörka versioner av klämkäcka tonårsalbum som när ”Acke” blir ”Riverdale”. I dagarna kom för övrigt nyheten att Ackes kompis ”Sabrina tonhårshäxan” också får en brutal och mörk serie nästa år. Andra säsongen av ”Stranger things” lurar runt hörnet och det lär inte bli muntert och hoppfullt den här gången heller.

Det är märkligt egentligen – på sommaren säljs och läses det deckare och thrillers, för att vi har tid över och kan lita på ljusa kvällar att hålla bort de värsta mardrömmarna. Borde vi inte då till hösten vilja ha komedier och romantik? Man får typ köra ”På spåret” i repriser och tända så mycket värmeljus som möjligt. Eller kanske bara dyka in i ångesten. Och tända värmeljus ändå.

Det är mörkt nu. Vem vet om det blir ljusare igen?

Förutom i nästa säsong av ”Grey’s anatomy”, där skaparen Shonda Rhimes otippat nog har lovat lite mer humor. Återstår att se hur det ska gå till, i en serie som både bildligen och bokstavligen krossar älskade figurer till höger och vänster med maximal mängd angst.