Hoppa till innehållet

Krönika

Mattias Johansson: Att veva mot motorsporten är för enkelt

Mattias Johansson
”Alla verkar inte riktigt vilja förstå att skidsporten är en klimatbov. Och att skidsporten är precis lika dödsdömd som ett vinterrally”, skriver Mattias Johansson.

”Alla verkar inte riktigt vilja förstå att skidsporten är en klimatbov. Och att skidsporten är precis lika dödsdömd som ett vinterrally”, skriver Mattias Johansson.

Bild: Shutterstock/TT (montage)

ETC nyhetsmagasin

Jag vill passa på att rikta strålkastarljuset mot ett större klimathot än några rallybilar: den utförsåkande medelklassen, skriver Mattias Johansson.

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Häromveckan gick Rally Sweden av stapeln här i Umeå. Det har förmodligen gått många ETC-läsare förbi, men det är en ganska stor grej för ganska många människor. Tiotusentals besökare. Miljontals TV-tittare. Förare från hela världen. När jag och äldsta sonen gick en runda på serviceområdet såg vi förare från Oman och Jordanien stå och frysa i snöblasket. Exotiskt! Tävlingen har körts i Värmland sedan 1966, men som en konsekvens av de allt snöfattigare vintrarna flyttades rallyt norrut häromåret och numera är det alltså mot Umeå som motorvärldens blickar riktas i februari varje år. Till mångas glädje. Och lika mångas frustration. För säger det inte något om vår samtid att klimatförändringarna tvingar ett helt motorsports-VM att panikflytta, och att man ändå bara tutar vidare på ny ort? Plattan i botten, mot undergången! Brum-brum! 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser