Hoppa till innehållet

Krönika

Yvonne Perkins: Kan din son bli mannen som slår?

ETC nyhetsmagasin.

På vissa ställen i landet är våldet mot kvinnor dödligare än gängvåldet. Så är det i region Mitt. Vi reste dit för att se hur polisen och civilsamhället tar krafttag mot männen som slår.

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

– Det här är polisen. Din dotter är väldigt full och du skulle behöva komma och hämta henne.

Hjärtat snördes åt. Jag hade ju pratat med dottern på telefon för tio minuter sedan, hur kunde hon nu ligga redlös och spy i gräset? Med andan i halsen körde vi till Tanto där ungdomarna träffats. Vi tackade polisen och kompisarna som stannat kvar. Polisen berättade luttrat att inte alla föräldrar tackar ”hon får väl stå sitt kast och ta sig hem själv”. 

Det här är snart nio år sedan, den då femtonåriga dottern har blivit vuxen. Oron för vad som hade kunnat hända en lättklädd och närmast medvetslös tonårstjej var befogad redan då och sedan dess har både det sexuella och det dödliga våldet mot flickor och kvinnor ökat. På vissa ställen i landet är det dödligare än gängvåldet. Så är det i region Mitt.

I veckans ETC nyhetsmagasin reser vi till Hudiksvall och där berättar polisen Jale Poljarevius om hur region Mitt infört nya offensiva metoder för att stoppa potentiella förövare, bland annat genom hembesök. ”De ska inte tro att de är anonyma och kan fortsätta att begå brott i lugn och ro”. 

Vi träffar Kvinnojouren i Hudiksvalls Emmy Blom som ska utbilda unga i vad samtycke innebär och Patrick Sving som nattvandrar i Hälsingland. ”Var är föräldrarna?” undrar han. 

Reportaget handlar om hur även män engagerar sig för att stoppa våldet mot kvinnor genom att ändra en negativ mansnorm. Det måste börja i tidig ålder är de intervjuade eniga om. 

Det är svårt att vara förälder idag, men det är ännu svårare att vara ung. Vi vuxna måste finnas där.