Hoppa till innehållet

Kommentar

Tomas Kåberger: Dagens energipolitik skadar Sveriges ekonomiska intressen

Tomas Kåberger
”Den här politiken kommer att drabba kommande generationer som ska hantera radioaktiva föroreningar och avfall samt anpassa samhället efter snabba klimatförändringar och flyktingströmmar.”

”Den här politiken kommer att drabba kommande generationer som ska hantera radioaktiva föroreningar och avfall samt anpassa samhället efter snabba klimatförändringar och flyktingströmmar.”

Bild: NASA/Shutterstock, Shutterstock (montage)

Dagens ETC

För internationella industriledare och forskare framstår motiven bakom den svenska politiken som obegripliga. På bara ett par år har Sverige gått från att vara ett land att investera i till ett land att undvika, skriver Tomas Kåberger.

Det här är en kommentar.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

På den öppna elmarknaden sjönk kostnaderna för elen i Sverige under 2000-talet och Sverige gick från att vara nettoimportör under det första decenniet till att bli en allt större exportör under det andra. Vindkraft byggdes ut för 20-40 öre per kWh och ersatte dyrare termisk produktion. 2020 hade vi i Norden de lägsta priserna någonsin. Vattenkraften liksom biokraftvärmen klarade konkurrensen, men bara de nyaste och största kärnreaktorerna kunde leverera el lika billigt som ny, förnybar elproduktion. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.