Hoppa till innehållet

Opinion

Kommentar: Därför behöver internet bli vildare

”Internet har givetvis inget givet naturtillstånd. Men kanske kan det vilda och ovårdade återställa en mångfaldens balans även på nätet”, skriver Jesper Nilsson.

”Internet har givetvis inget givet naturtillstånd. Men kanske kan det vilda och ovårdade återställa en mångfaldens balans även på nätet”, skriver Jesper Nilsson.

Bild: Shutterstock

ETC nyhetsmagasin.

Apple bestämmer vilka program vi tillåts använda på våra telefoner. Spotify kontrollerar hur och vilka som får sprida sin musik till oss lyssnare.

Det här är en kommentar.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Upp till en halv miljon vargar vandrade en gång på den nordamerikanska kontinenten. Men överjakt ledde under 1920-talet till deras totala utrotning i bland annat Yellowstone National Park. I mitten på 1990-talet återintroducerades vargen i nationalparken, i ett experiment med ekologisk restaurering. Resultatet överträffade alla förväntningar. Antalet betande hjortdjur minskade drastiskt och den lokala växtligheten återupprättades, vilket gjorde det möjligt för småfåglar att återvända. Bäverns återkomst skapade dammar som fungerade som livsmiljöer för uttrar, ankor, bisamråttor och så vidare. Människans roll som viltvårdare blev allt oftare överflödig.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00