Klimat.

2019-05-07 12:43
Ovanligt varmt väder och torka ledde till många bränder i Nordamerika och Västeuropa 2018. Bild: John Locher/AP/TT
Ovanligt varmt väder och torka ledde till många bränder i Nordamerika och Västeuropa 2018.
Puffetikett
Dagens ETC

Vindmönster förklarar förra årets extremväder

Den långa värmeböljan i Västeuropa och Nordamerika förra sommaren och översvämningarna Sydösteuropa och Japan orsakades av blockerade atmosfäriska vågrörelser, visar ny forskning. Fenomenet väntas bli vanligare i takt med att klimatet förändras.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förra året var ännu ett år som gick till historien som det varmaste sedan temperatur-mätningarna började. Medan Västeuropa och Nordamerika svettades igenom torkan och rekordvärmen i juni och juli dränktes Sydösteuropa och Japan i häftiga regn och översvämningar. Nu har ett internationellt team av klimatforskare kunnat visa att de extrema väderhändelserna i fjol orsakades av de vindmönster i jetströmmen som kallas Rossbyvågor.

Jetströmmar är kraftiga vindar som uppträder i tusentals kilometer långa och flera hundra kilometer breda stråk, vanligtvis på mellan 8–10 kilometers höjd. Jetströmmarna påverkar de stora vädersystemen. Ibland tappar de kursen och skapar Rossbyvågor. Rossbyvågorna brukar försvinna ganska snabbt, men ibland ”fastnar” de och förvandlar några dagars värme till utdragna värmeböljor, medan några dagars regn istället varar i veckor.

Samma vindmönster orsakade även värmeböljorna i Europa 2003, 2006, 2015 och 2016.

– Vår studie visar att de specifika platserna och tidpunkterna för de extrema väderhändelserna sommaren 2018 inte var slumpmässiga utan direkt kopplade till det återkommande vindmönstret i jetströmmen som sträcker sig runt hela norra hemisfären, säger studiens huvudförfattare Kai Kornhuber till NewAtlas.

Blir vanligare

Forskarteamet förutspår att fenomenet kommer att bli vanligare. De blockerade vågmönstren tycks komma oftare och vara mer utdragna under senare år, och trenden väntas fortsätta i takt med klimatförändringarna.

– Under de två decennierna före 1999 förekom inga somrar med blockerade vindmönster som varade i två veckor eller mer. Sedan dess har det inträffat sju sådana somrar, säger Dim Chou, medförfattare till studien, till New Atlas.

En möjlig förklaring är att klimatförändringarna skapar större kontrast mellan temperaturen på land och i haven.

– En annan relevant aspekt skulle kunna vara att Nordatlantens vatten är kallare än normalt, vilket sannolikt beror på att Golfströmmen saktat ner. Men den hypotesen kräver mer forskning, säger Stefan Rahmstorf, som också deltagit
i studien.

Rossbyvågor

Rossbyvågor är långsamma vågrörelser i stor skala (planetariska vindar) i atmosfären och världshaven. I atmosfären är våglängden på Rossbyvågor vanligtvis 2 000–3 000 kilometer, i världshaven hundratals kilometer. Benämningen kommer av den svenske meteorologen Carl-Gustaf Rossby (1898–1957) som på 1930-talet utvecklade teorin om planetariska vågor.