Klimat.

2017-11-06 10:36
En isbjörn går omkring bland delegaterna på klimatmötet. Bild: TT
En isbjörn går omkring bland delegaterna på klimatmötet.

Vilket budskap vill du rikta till världens ledare inför klimatförhandlingarna?

”Det är vi som ska ta ansvar.” ”Ta vara på engagemanget.” Nio personer som på olika sätt jobbar med klimatfrågor - vad vill de säga när maktens folk möts i Bonn?

Andrea Söderblom-Tay

Ordförande Jordens vänner

Parisavtalets mål om att begränsa temperaturökningen till max 1,5 grader är bra, men tyvärr är de åtaganden som länderna har gjort helt otillräckliga för att uppfylla målet och utvecklingen går i fel riktning. Klimatförändringarna pågår redan runtomkring oss och de fattiga människor som drabbas hårdast är också de som har bidragit minst till att skapa problemen. I årets klimatförhandlingar hoppas jag att vi slipper höra en massa gnäll från rika länder om att utvecklingsländerna inte gör tillräckligt och borde ta större ansvar. Det är vi som ska ta större ansvar!


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Jamie Henn

Kommunikations­­chef och medgrundare av 350.org

Det är dags för världen att göra det som är nödvändigt för att uppfylla målen i Parisavtalet: upphöra med all ny utveckling av fossila bränslen och snabbt och rättvist övergå till 100 procent förnybar energi för alla. Länder bör ignorera den bakåtsträvande Trump-administrationen och istället lyssna på dem som står i frontlinjen av denna kris, däribland Stillahavsländerna, som kräver djärva och omedelbara åtgärder. Glöm långsiktiga åtaganden och  förskönande retorik, vi vill se meningsfulla förändringar nu.

Johan Rockström

Professor i miljö­vetenskap

Det räcker inte med att samlade ledare ger tydligt besked till världen att vi nått början på slutet för den fossildrivna världsekonomin och att det nu handlar om att halvera utsläppen varje årtionde.  Ledarna måste också gemensamt lägga all kraft på det faktum att det, för att vi ska hamna under två grader, krävs en omställning till global hållbar utveckling för rättvisa, ekonomi och planetens kolsänkor. Parisavtalet kräver att SDG-målen (Sustainable Development Goals) uppnås. Och omvänt, SDG-målen förutsätter att Parisavtalet nås.

Mattias Goldmann

Vd för den gröna liberala tankesmedjan Fores

Utnyttja 4:11! Parisavtalets artikel 4:11 medger att varje part till envar tid kan höja sina klimatåtaganden – men inte sänka dem. Vi vet att omställningstakten i klimatarbetet måste öka för att klara tvågradersmålet, för att inte tala om 1,5 – och vi vet att mängder av utsläppsminskande tekniker blivit billigare och effektivare snabbare än vad vi vågade tro. Ändå har inte ett enda land skärpt sina klimatmål. De som gör det först kommer att få en enorm goodwill, attrahera investeringar och trigga igång en förändringsprocess liknande när klimatfinansieringen satte fart för ett par år sedan.

Johanna Sandahl

Ordförande Naturskyddsföreningen

De nationella klimatplaner som utgör grunden för Parisavtalet är inte tillräckliga för att nå avtalets övergripande mål att begränsa den globala uppvärmningen till två grader, med sikte på 1,5 grader. Ambitionerna måste höjas. Rika länder måste hålla sina löften gällande klimatfinansiering samt öka medlen för att låginkomstländer ska kunna genomföra sina planer. Önationen Fiji, som står värd för mötet, är ett land som är hårt drabbat av klimatförändringarna. Detta är en viktig påminnelse om att vi inte kan vänta med att agera till 2020 då åtaganden under Parisavtalet börjar gälla. Vi behöver en kraftfull klimatpolitik idag!

Anna Ljungström

Skribent på Supermiljöbloggen

Parisavtalet var en stor vinst för det globala klimatarbetet, men nu behövs konkreta regler för hur utsläppsminskningarna ska se ut i praktiken. Vi måste ta vara på engagemanget från civilsamhället, forskarsamfundet och företagen när vi formar en ny samhällsmodell fri från fossiler och ohållbar konsumtion. Världen är mer än redo för en kraftfull klimatpolitik – nu handlar det bara om att våra ledare ska våga bana vägen.

Em Persson

Ansvarig för klimatfrågor på Greenpeace i Sverige

Nu är det dags att den ram som Parisavtalet utgör fylls med innehåll. Fokus måste vara vad just ni som ledare kan göra för att hålla temperaturhöjningen under 1,5 grad istället för att skylla på varandra. För att nå målen är det för svensk del avgörande att statliga pengar, såsom AP-fonderna, slutar investera i fossila verksamheter.

Anders Wijkman,

Ordförande i innovations- och forskningsprogrammet Climate-KIC

Vi behöver storskalig förändring inom alla sektorer. Det i sin tur kräver att politiken steg för steg – och först i de rika länderna – sätter stopp för alla investeringar som leder till ökade utsläpp av CO2. Med specialadress till finanssektorn: Det inte är okej att tjäna pengar på att förstöra planeten.

Kitty Ehn

Hållbarhetsexpert, tidigare talesperson för Klimataktion

Många säger att världen är omöjlig att rädda, att klimatförhandlingarna omöjligen kan rädda oss. Det är både rätt och fel. Men oavsett svar finns det egentligen bara en fråga att ställa: kan vi leva med oss själva om vi inte ens försöker?

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter