Klimat.

2018-06-11 12:45

Vilken elbil ska du ha?

Elbilar är tysta, snabba och lättkörda. De skapar inga utsläpp under drift och de är samtliga enkla att komma igång med.

Men vilken ska du välja i dag?

Dagens ETC:s Johan Ehrenberg guidar dig genom elbilssortimentet.

Elbilsrevolutionen är här och försäljningen av elbilar ökar med över 50 procent per år. I dag finns över tre miljoner riktiga elbilar sålda globalt. Om tolv år räknar den internationella energimyndigheten IEA med att det ska finnas 125 miljoner.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Eftersom alla elbilar har en dator har de också olika gränssnitt som kan vara förvirrande i början om man vill använda bilens alla möjligheter.

Men att komma igång och bara köra är enkelt. En elbil har ingen växel och i vardagen använder man bara en pedal då bilarna bromsar sig själva snabbt (då återladdas de också).

Världens mest sålda elbil är kinesisk och heter BAIC EC. Den säljs inte i Europa än – och det kommer nog att dröja ett tag eftersom elbilsmarknaden i Kina är hetare än överallt annars.

Men på svensk marknad finns i dag 11 bilmodeller att välja på och snart några till. Här är de 7 vanligaste.

Läs vidare på nästa sida: Lista: För- och nackdelar med de vanligaste elbilarna

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter