Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Vi kan inte bygga oss ur klimatkrisen

Till följd av pandemin och klimat- krisen väljer flera länder att satsa stort på infrastrukturen. Visst  behöver vi ny infrastruktur, men det hjälper oss inte ur klimatkrisen, menar George Monbiot.
Till följd av pandemin och klimat- krisen väljer flera länder att satsa stort på infrastrukturen. Visst behöver vi ny infrastruktur, men det hjälper oss inte ur klimatkrisen, menar George Monbiot. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Efter pandemin påbörjas infrastrukturprojekt överallt – men vem tjänar egentligen på all denna betong? George Monbiot har inte bara ett svar. Han har åtta regler.

Gräv för seger” var en slogan som användes under andra världskriget för att uppmuntra britter att odla sina egna grönsaker och därmed bli mer självförsörjande. Det skulle lika gärna kunna vara en passande slogan för nutiden. Över hela världen används för tillfället pandemin och klimatkrisen för att motivera nya satsningar på infrastruktur. Enligt Vita huset kommer Joe Bidens infrastrukturpaket att göra den amerikanska ekonomin ”mer hållbar, motståndskraftig och rättvis”. I Storbritannien argumenteras det för att Boris Johnsons återuppbyggnadsprogram ska förena landet och man använder gärna begreppet grön tillväxt. Den nya sidenvägen som byggs av Kina sägs föra samman världen i hyperansluten harmoni och välstånd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser