Klimat.

2016-04-22 11:02
Stefan Löfven (S) och miljöminister Åsa Romson (MP) och har hävdat att det inte går att stoppa en försäljning av Vattenfalls kolkraftsverksamhet, vilket inte stämmer, enligt de experter Dagens ETC har pratat med. Bild: Janerik Henriksson/TT
Stefan Löfven (S) och miljöminister Åsa Romson (MP) och har hävdat att det inte går att stoppa en försäljning av Vattenfalls kolkraftsverksamhet, vilket inte stämmer, enligt de experter Dagens ETC har pratat med.

”Vattenfalls försäljning av brunkolet kan stoppas på en halvtimme”

Att Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten skulle vara omöjlig att stoppa är inte sant, menar experter som Dagens ETC pratat med. Det går att göra ganska enkelt oavsett de ägardirektiv som är beslutade av riksdagen.

– Man behöver i princip bara upprätta ett protokoll om att tillgången inte ska säljas, säger Daniel Stattin, professor vid Uppsala universitet.

Vattenfall vill sälja sin tyska kolkraftsverksamhet till tjeckiska EPH. Inom två månader ska regeringen ge besked om de godkänner affären. Miljöminister Åsa Romson (MP) hävdar att regeringen inte kan stoppa Vattenfalls försäljning på grund av de ägardirektiv som är antagna av riksdagen. Men det stämmer inte, enligt de experter Dagens ETC har pratat med. Det går att ta till bolagsrätt för att stoppa affären.

– Bolagsrättsligt finns regler som säger att man kan kalla samman en bolagsstämma väldigt snabbt. Det finns en aktieägare här och det är staten. Detta kan i princip göras på näringsministerns kontor. Bolagsrättsligt tar man bort ägardirektiven eller ger extra direktiv. Det skulle kunna gå på en halvtimme ungefär, säger Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet och expert på bolagsstyrning.

Tolkningsfråga

Om regeringen skulle stoppa en försäljning blir det en tolkningsfråga om den brutit mot ägardirektiven eller inte. Vattenfalls uppdrag är affärsmässigt först och främst men i direktiven står också att bolaget ska bli ett av de ledande i utvecklingen mot miljömässig energiproduktion. Stoppas försäljningen riskerar ansvarig minister i värsta fall att bli anmäld och fälld i Konstitutionsutskottet, KU. Det leder till offentlig kritik men får oftast inga andra följder, enligt Johan Nergelius, professor i konstitutionell rätt vid Örebro universitet.

– Det får inga juridiska konsekvenser och det är generellt ett problem med KU:s granskning. Det är också ganska ovanligt att det får politiska konsekvenser även om kritiken är hård, säger Johan Negrelius.

Inom Socialdemokraterna växer nu kritiken mot en försäljning. Nyligen skrev företrädare för Socialdemokrater för tro och solidaritet en debattartikel där de uppmanar regeringen att stoppa försäljningen. Organisationens talesperson Rafael Waters avvisar argumentet om att ägardirektiven bakbinder regeringen.

– Det är alldeles för lätt att luta sig mot ägardirektiven, jag tycker inte att det håller. Vattenfall har själva sagt att de vill ha en dialog med ägaren så det är självklart att beslutet ligger hos regeringen, säger Rafael Waters.

”Dålig affär”

Även Vänsterpartiet är kritiskt. Klimatpolitiska talespersonen Jens Holm menar att ägardirektiven visst ger regeringen möjlighet att stoppa affären, eftersom de slår fast att Vattenfall ska ställa om till miljömässig produktion.

– Vi tycker att regeringen ska använda alla sina möjligheter att stoppa den här affären. Både för blir dålig affär ekonomiskt men också för miljöns skull, säger Jens Holm.

Det har varit svårt för Vattenfall att hitta köpare till kolkraftsverksamheten och EPH:s bud är än så länge hemligt. Affären beräknas dock leda till negativt resultat på mellan 22 och 27 miljarder kronor för andra kvartalet. Enligt Vattenfalls styrelse hade resultatet blivit ännu sämre om de behållit kolkraftsverksamheten. Jens Holm tror dock att en utfasning hade kunnat bli en bättre affär.

Rafael Waters påpekar också att Vattenfalls rykte är solkat efter en rad dåliga affärer och miljardförluster och han tror en försäljning till EPH är helt fel väg att gå.

– Vi tror inte att man återvinner förtroende på detta sätt. Det gör man genom ansvarsfulla beslut. Man vill inte vara kvar med kolet så man säljer det, men EPH är troligtvis en sämre förvaltare av kolkraftsverksamheten än Vattenfall, säger han.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Kolstriden

I veckan aviserade Vattenfall att de hittat en köpare till den svårsålda kolkraftsverksamheten i Tyskland. Tjeckiska energibolaget EPH har laget ett bud som ännu är hemligt men affären väntas leda till nedskrivningar på upp till 27 miljarder kronor för Vattenfall.

Statsminister Stefan Löfven (S), miljöminister Åsa Romson (MP) och har hävdat att det inte går att stoppa en försäljning av Vattenfalls kolkraftsverksamhet. Argumentet från Åsa Romson är att riksdagen i så fall skulle behöva klubba nya ägardirektiv för Vattenfall och att det inte finns en majoritet för detta.

Frågan är extremt känslig för regeringens miljöpartister. Både Åsa Romson och Gustav Fridolin gick hårt ut i valrörelsen och krävde att Vattenfall inte skulle sälja den tyska kolkraften utan istället avveckla den för att förhindra att en eventuell köpare fortsatte elda kol.