Klimat.

2021-03-09 08:30
Kärnkraftverkehet Muelheim-Kaerlich i Tyskland demoleras, år 2019. Bild: Thomas Frey/AP/TT
Kärnkraftverkehet Muelheim-Kaerlich i Tyskland demoleras, år 2019.
Puffetikett
Dagens ETC

Vattenfall får miljarder 
för tysk kärnkraftsavveckling

Den långdragna tvisten mellan Vattenfall och tyska staten ser ut att närma sig en lösning. Vattenfall accepterar en kompensation på drygt 14 miljarder kronor för det tyska beslutet att fasa ut kärnkraften.

– Vattenfall får väldigt mycket mer än om bolaget nöjt sig med att få frågan prövad i nationell domstol, säger Jürgen Knirsch på tyska Greenpeace.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Efter Fukushimakatastrofen – som inträffade för exakt tio år sedan imorgon – bestämde sig den tyska regeringen för att fasa ut landets kärnkraft snabbare än planerat. Åtta av sjutton kärnkraftverk stängdes omedelbart, däribland  Krümmel och Brunsbüttel, som Vattenfall äger tillsammans med energibolaget Eon.

Det blev starten för en långdragen tvist där Vattenfall kräver skadestånd för nedstängningen från tyska staten.

2012 stämde den svenska energijätten Tyskland både inför landets författningsdomstol och i en parallell rättsprocess i Världsbankens internationella skiljedomstol i Washington med stöd av Energistadgefördraget (ECT).

I december 2016 kom en dom från författningsdomstolen som sade att Vattenfall hade rätt till en rimlig ersättning, dock utan att ange någon summa. Den tyska staten svarade med att stifta en lag om ersättning, men Vattenfall ansåg inte att det räckte.

– Lagen gav oss inte den kompensation den var ämnad att göra enligt den konstitutionella domstolen och den trädde aldrig i kraft, säger Anne Gynnerstedt, Vattenfalls chefsjurist till Dagens ETC.

Bolaget lämnade in ett klagomål och i oktober 2020 meddelade författningsdomstolen att den tyska staten ska göra om ersättningslagen så snart som möjligt.

Välkomnar uppgörelsen

Under tiden har även processen under Energistadgefördraget fortgått utan att någon dom meddelats. Vattenfalls krav i det parallella tvistemålet uppgår enligt den tyska regeringen till 44 miljarder kronor plus ränta, vilket i så fall skulle landa på drygt 60 miljarder kronor.

– Men den summan omfattar även Eons del. Vi äger 50 procent av Krümmel och 66,7 procent avBrunsbüttel, säger Anne Gynnerstedt.

De 14 miljarder som den tyska staten nu erbjuder är ändå betydligt mindre än de summor Vattenfall begär i skiljedomstolen, särskilt eftersom ersättningen inte innefattar räntor. Vattenfalls vd och koncernchef Anna Borg är ändå nöjd.

– Vi välkomnar den föreslagna uppgörelsen eftersom den sätter punkt för många års dyrbara och tidskrävande tvister, säger hon i ett pressmeddelande.

Ett villkor för uppgörelsen är att Vattenfall lägger ner alla pågående tvister mot tyska staten, däribland stämningen under Energistadgefördraget. Den ska vilandeförklaras tills den nya lagstiftningen som krävs för utbetalningen har godkänts av den tyska förbundsdagen och av EU-kommissionen.

”Strider mot EU-rätten”

Jürgen Knirsch på tyska Greenpeace anser att uppgörelsen var ekonomiskt fördelaktig för Vattenfall.

– Enligt våra beräkningar skulle Vattenfall ha kunnat kräva omkring 150 miljoner euro (ca 1,5 miljarder kronor) i skadestånd av tysk nationell domstol, nu får bolaget åtta gånger den summan. Det visar att pressen från den parallella processen i skiljedomstolen i Washington har varit effektiv, säger han.

Just nu prövar EU-domstolen om ECT-stämningar mellan företag och stater inom EU är förenliga med EU-rätten. Domstolens generaladvokat Maciej Szpunar som håller i målet har redan meddelat att han anser att EU-interna stämningar strider mot unionens lagstiftning.

– Om den tyska regeringen hade väntat några månader på EU-domstolens utslag kunde den ha sparat mer än 1,2 miljarder euro, säger Jürgen Knirsch.

Fakta

• Vattenfall har stämt den tyska staten i flera parallella processer för att få skadestånd för den tyska statens beslut att av säkerhetsskäl fasa ut kärnkraften snabbare än planerat.

• Beslutet tvingade Vattenfall och delägaren Eon att stänga kärnkraftverken Krümmel (togs i drift 1984) och Brunsbüttel (togs i drift 1977).

• I en uppgörelse erbjuder nu tyska staten Vattenfall drygt 14 miljarder kronor i ersättning. Detaljerna ska utarbetas i ett avtal och en lag som måste godkännas av den tyska förbundsdagen och av EU-kommissionen. Det kan ske vid slutet av året.

• Det så kallade Energistadgefördraget, ECT, är ett handelsavtal som trädde i kraft 1994. Det ger energibolag möjlighet att stämma medlemsländer på miljardbelopp för lagstiftning företagen anser påverkar deras vinster negativt. Det kan exempelvis handla om hårdare lagstiftning på miljö- och klimatområdet.