Klimat.

2020-02-07 10:50
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Varningen: Global uppvärmning kan utrota humlan

Ny forskning visar på att humlor flyr från områden som blivit varmare i klimatförändringarnas spår. Ekosystem på flera kontinenter kan vara i fara. 

Humlan, en av våra absolut viktigaste pollinerare, har hamnat i problem. Enligt en rapport som publicerades i tidsskriften Science i veckan har förekomsten av humlor i Europa och Nordamerika minskat med en tredjedel sedan 1970. Enligt forskarna så är det stigande temperaturer som i huvudsak orsakat bortfallet av humlorna. 

En av forskarna bakom studien, Dr Tim Newbold på University College of London (UCL) menar att resultatet var väntat. 

– Men det här är första gången som vi har lyckats knyta lokal utrotning av humlan direkt till klimatförändringarna, säger han till BBC

Kylspecialister

Det har länge varit känt att humlan är mer anpassat till lite kyligare förhållanden. Deras tjocka päls gör den mer känslig för överhettning än andra pollinerare, men ger dem också fördelen att vara först på plats till våren. 

Humlor lever bara ett år och drottningen spenderar vintern i lövhögar eller i marken. Det är här pollineraren är som mest känslig för temperaturförändringar, menar Jeremy Kerr som varit med och författat rapporten. 

– Men det finns även en mer indirekt påverkan på vegetation och blommor som gör att humlorna svälter ihjäl, säger han till National Geografic. 

Andra orsaker 

Klimatförändringarna är inte den enda orsaken bakom minskningen av humlorna. De hotas även av skadliga insektsmedel, förstörelse av land samt att man flyttar bin från dess naturliga habitat för kommersiell pollinering. 

I tidskriften National Geographic oroar sig fler forskare för att dessa faktorer nu riskerar att hamna i skymundan av ett ensidigt fokus på temperaturökningar. Jeremy Kerr menar dock att dessa förklaringar inte behöver stå i motsättning till varandra. 

– Vi argumenterar inte mot att landförluster och användning av skadligt insektsmedel driver på minskningen. Dessa orsaker är bara av en annan karaktär, säger han till National Geografic. 

Kritisk gräns

Forskarna oroar sig nu för att den biologiska mångfalden kan vara hotad.

– Den nya studien bidrar till en växande mängd bevis för oroande, utbredda förluster av biologisk mångfald som nu överskrider de kritiska gränserna för ekosystemets motståndskraft, säger Alexandra van Rensburg på Bristol University till BBC.  

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter