Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Vanligt att företag stämmer EU-länder – och svenska partier vill inte se ändring

Sverige är ett av få länder som vill att företag ska kunna stämma EU-stater för beslut de anser skadar deras ekonomiska intressen. På bilden: demoleringen av kärnkraftverket Muelheim-Kaelich.
Sverige är ett av få länder som vill att företag ska kunna stämma EU-stater för beslut de anser skadar deras ekonomiska intressen. På bilden: demoleringen av kärnkraftverket Muelheim-Kaelich. Bild: Bild: Thomas Frey/AP, Jessica Gow/TT

Dagens ETC.

De flesta av EU:s medlems­länder vill förhindra att europeiska investerare kan stämma EU-länder. Men inte Sverige. Här vill endast Vänsterpartiet se en förändring. ”Länderna i Europa är rättsstater och processer bör drivas inom det ordinarie rättssystemet”, säger Jens Holm.

Många handelsavtal ger privata investerare möjligheter att stämma stater för politiska beslut de anser skadar deras ekonomiska intressen. Det är möjligt tack vare investerarskydd med tvistlösningsmekanism, så kallat ISDS (Investor-State Dispute Settlement). Det vanligaste avtalet i de här sammanhangen är Energistadgefördraget, ECT. ECT har ett drygt 50-tal medlemmar, däribland merparten av Europas länder samt Europeiska unionen, EU. Omkring två tredjedelar av stämningarna under ECT sker mellan länder och investerare inom EU.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser