Enkät.

2015-12-11 08:50

Vad hoppas du att klimatavtalet från Paris kan leda till?

Vad hoppas du att klimatavtalet från Paris kan leda till? Vad tror du att klimatavtalet kommer leda till?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ruth Alice Aniansson, talesperson för Klimat Aktion

– Förhoppningen är att de politiska ledarna ska vara mer radikala och våga mer än de mål de gick in med. Att de förstår att det blir oerhört mycket billigare att klimatomställa nu än att betala för klimatkrisen som annars kommer följa.

– Den utgångspunkt politikerna gick in med i det här klimatmötet var långt ifrån tillräckliga. Det realistiska är väl tyvärr att de följer sin utgångspunkt. Men i den andra omgången var tydligen även provinser och delstater inbjudna. Jag hoppas de varit modigare och vågat gått längre än sina nationella ledare.

Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy och kolumnist i Dagens ETC

– Min förhoppning och mina realistiska förväntningar är ungefär desamma. Det länderna kommer ha kommit överens om i det här avtalet är att alla får göra som de vill. Sedan kommer det att basuneras ut som en stor framgång för klimatet. Avtalet kommer inte att räcka för att nå tvågradersmålet och än mindre ett hållbart temperaturmål på 1,5 grad. Det som kommer rädda klimatet i slutändan är alla initiativ på klimatsmarta energilösningar från individer, kommuner och företag. Genom många olika satsningar världen över kommer hållbara energikällor snart att bli billigare än fossila bränslen.

Olivia Linander, klimatorganisationen 350.org

–Det är viktigt att inte hoppas på orealistiska scenarier. Men min förhoppning är att det i klimatavtalet kommer att finnas en konkret handlingsplan om den olja, gas och kol som ska lämnas kvar i marken, samt direktiv för finansieringen av klimatomställningen som krävs.

–Ett väldigt vagt avtal som alla kan komma överens om, men troligen är ambitionsnivån höjd i jämförelse med Köpenhamnsförhandlingarna. Eftersom vi i 350.org förväntar oss ett otillräckligt avtal planerar vi en stor folklig mobilisering i Paris under lördagen.

Lina Hjorth, ledarskribent på Dagens ETC och klimataktivist

– Den naiva drömmen är ett bindande klimatavtal som garanterar en global uppvärmning under 1,5 grader. Men den tror jag inte ens själv på, det finns tyvärr inget som talar för det.

– Det realistiska är att avtalet inte kommer vara bindande för länderna att följa, utan vila på frivilliga åtaganden. Det kommer inte vara tillräckligt ambitiöst, utan planeten kommer fortsätta mot tre till fyra grader uppvärmning.

Beatrice Rindevall, ledarskribent på Dagens ETC

– Drömmen hade ju varit något som håller den globala temperaturen under en höjning på 1,5 grader, men det finns för många med ekonomiska intressen som kämpar emot en sådan utveckling.

–Avtalet kommer troligen leda till en temperaturhöjning ganska långt över 1,5 grader. Men vi behöver inte bli deprimerade för det, det finns fortsatta möjligheter att påverka. Det känns som att frågan ändå tagits på allvar här under klimatmötet i Paris.