Klimat.

2016-03-31 10:00

Utsläppen på väg att vända

Utsläppen av växthusgaser har nått sin högsta nivå. Det konstaterar två separata studier som visar att de globala utsläppen slutade öka 2015 trots ekonomisk tillväxt.

– Det här är ett tecken på att vi kan ha en stor positiv påverkan utan att anstränga oss särskilt mycket, så vad händer om vi faktiskt börjar anstränga oss? säger Beatrice Rindevall, redaktör på Supermiljöbloggen.

Läs också: Kommentar/Maria Holm: Ett litet steg framåt

Enligt preliminära siffror från en studie publicerad i Nature Climate Change minskade de globala koldioxidutsläppen med 0,2 gigaton förra året jämfört med 2014.

Nedgången ses som ett stort genombrott i kampen mot global uppvärmning eftersom det är första gången utsläppen minskar samtidigt som världsekonomin ökat.

– Detta visar att det gamla antagandet att ekonomisk tillväxt är beroende av ökad användning av fossila bränslen är bruten. Det bör glädja alla som antytt att klimatförändringarna är olösliga, och uppmuntra världens ledare att pragmatiska minskningar av koldioxidutsläpp är förenliga med ekonomisk utveckling, säger Richard Black, chef vid den brittiska tankesmedjan Energy and Climate Intelligence Unit.

”Ytterligare en knuff framåt”

Trenden bekräftas också av det internationella energirådet IEA:s senaste mätningar, som visar att utsläppen från energiproduktionen låg kvar på samma nivåer 2015 som de två föregående åren, vilket bara hänt vid fyra tillfällen tidigare under perioder av ekonomisk kris eller nedgång.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 

För Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy, är det ett tydligt bevis för att det går att åstadkomma mycket större förändringar i klimatfrågan än vad som ofta påstås av ansvariga politiker. Enligt de prognoser som gjordes för bara fem år sedan var det nästan ingen som trodde att utsläppskurvan skulle kunna kulminera redan 2015.

 

– Det finns tydliga möjligheter att klara klimatmålen om den här utvecklingen fortsätter. Dessutom kan det göras med ekonomisk lönsamhet, det behöver inte innebära en uppoffring. Tröghet och bristande kompetens är de enda hinder som kvarstår, säger han.

Minskad kolanvändning i Kina

Orsakerna bakom de minskande koldioxidutsläppen beror till stor del på att energisektorn ställt om till förnybara källor i högre takt än väntat. Förra året utgjorde förnybar energi 90 procent av den nygenererade elen, varav mer än hälften kom från vindkraft.

Även Kinas och USA:s minskade användning av kolbaserad el har haft stor inverkan på de globala utsläppen.

– Det handlar om en kombination av ökad energieffektivitet och en kraftig utbyggnad av sol-, el- och vattenkraft, säger Tomas Kåberger.

– Allra viktigast är att de länder där man trodde att utsläppen skulle öka mest, Indien och Kina, satsat stort på sol- och vindkraft. Kina har blivit störst på installerad vind- och solel, de gick om Tyskland förra året.

Läs vidare på nästa sida: ”För tidigt att dra slutsatser”

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

90 procent av energin från förnybart

De globala utsläppen av växthusgaser föll med 0,6 procent mellan 2015 och 2014 enligt preliminära siffror från forskningsprojektet Global Carbon Project, publicerad i Nature Climate Change.

Koldioxidutsläppen väntas landa på 35,7 gigaton 2015, jämfört med 35,9 gigaton 2014.

Minskningen sker trots global ekonomisk tillväxt på 3,1–3,4 procent mellan 2012 och 2015.

Kinas utsläpp väntas ha fallit med 3,9 procent under 2015, efter ett decennium av utsläppningsökningar med nästan 6,7 procent årligen.

90 procent av all nyproducerad energi 2015 kom från förnybar energi, varav mer än hälften från vindkraft.

Relaterade artiklar