Klimat.

2017-10-04 13:00
Isabella Lövin (MP). Bild: Jessica Gow/TT
Isabella Lövin (MP).

Utsläppen ökar trots MP:s vallöften

I valrörelsen utlovade Miljöpartiet en minskning av klimatutsläppen under mandatperioden, om de kom i regeringsställning. Men utsläppen fortsätter att öka.

– Jag är naturligtvis oerhört bekymrad över att utsläppen ökar. Vi ser naturkatastrofer i dag. Därför måste vi göra ännu mer, säger Isabella Lövin, språkrör för MP. 

I valrörelsen 2014 utlovade Miljöpartiet att användandet av fossila bränslen skulle ”minska kraftigt under mandatperioden”, om de kom i regeringsställning. Så har det inte blivit.

– Nej så har inte skett under mandatperioden. Men vi har lagt grunden för att de kommer minska, och vi behöver göra mer, säger Isabella Lövin, till SVT.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Jonas Bane, talesperson för Klimataktion, säger att han följt MP:s politik med stort intresse sedan de kom till makten.

– Det har funnits stora ambitioner, men även ett massivt motstånd från högerpartierna samt företagens lobbyorganisationer. Jag hade önskat att de varit mer tydliga mot allmänheten för att få med sig opinionen, säger han.

Ser du det som ett svek från MP:s sida, att de misslyckats med att minska utsläppen?

– Jag tycker att de har varit för fega, att de kunde ha varit modigare i sina politiska förslag. Det behövs en tydligare klimatpolitik och i viss mån även en signalpolitik, för att påverka opinionen. Angående Isabella Lövins ursäkt, att utsläppen ökar som en följd av den ekonomiska tillväxten, anser jag att det handlar om prioriteringar. Man måste våga prioritera klimatet före finanspolitiken, säger Jonas Bane.