Klimat.

2014-04-30 16:20
Framöver kan det kosta pengar att sälja överskottsel från solceller. ”Fullständigt oseriöst”, säger Lise Nordin (MP) om regeringens nya förslag.
Framöver kan det kosta pengar att sälja överskottsel från solceller. ”Fullständigt oseriöst”, säger Lise Nordin (MP) om regeringens nya förslag.

"Utbyggnaden av solceller kommer att stanna av"

Näringslivsdepartementets nya förslag för ersättning av förnybar el innebär är en förlustaffär för egen el-producenterna.
   – Utbyggnaden av solceller kommer troligen att stanna av, säger Kjell Jansson, vd på Svensk energi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Var femte husägare överväger att börja producera sin egen el visar Elmätaren, svensk energis konsumentbarometer. Men trots det finns inget välfungerande system för att producenterna ska få betalt för den el de överproducerar.

– Det ska löna sig att göra sin egen el, sa energiminister Anna-Karin Hatt senast i januari.

Men i förra veckan kom ett chockbesked för egen el-producenterna.

Under en hearing i riksdagen presenterade Näringslivsdepartementet ett förslag som inte alls gör att producenterna på ett enkelt sätt kan få betalt för sin överskottsel – snarare tvärtom.

– Regeringen har haft åtta år på sig att skapa ett system som gör att producenter får ersättning för sin elproduktion och så presenterar de ett förslag som försämrar förutsättningarna. Det här är ett slag i ansiktet, säger Lise Nordin, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Blir en förlustaffär

Regeringens förslag innebär en skattreduktion för egen el-producenter på 60 öre per kilowattimme för upp till 30 000 kilowattimmar per år. För att kunna sälja måste producenterna dock bli näringsidkare och i och med det skulle skatterabatten ätas upp av andra skatter, visar en utredning av energibolagens branschorganisation Svensk energi.

– De samlade kostnaderna för en näringsidkare att sälja el skulle överstiga regeringens ersättning om 60 öre per kilowattimme, förklarar Kjell Jansson, vd på Svensk Energi.

Han tycker att förslaget är förvånande med tanke på den allmänna diskussionen som varit, där industrin har varit överens med producenterna om att skapa ett enkelt system som öppnar för fler att producera sin egen el.

– När vi får frågor från producenterna kommer vi framöver behöva svara att det bästa för dem är att leverera överskottsenergin till elnätet utan ersättning. Tyvärr innebär det troligen att utbyggnaden av solceller kommer att stanna av, säger Kjell Jansson.

Dagens ETC har sökt ansvariga på Näringslivsdepartementet för en kommentar.

Skattereduktion för egen el-producenter

• Producenter av förnybar el kan få en skattreduktion för 60 öre per kilowattimme för upp till 30 000 kilowattimmar per år.

• Tidigare har privatpersoner kunnat deklarera försäljningen av överskottsel som hobbyverksamhet. Med det nya förslaget måste producenterna registrera sig som näringsidkare med F-skattesedel.