Klimat.

2019-08-17 15:00
Amazonas, Brasilien. Bild: Shutterstock
Amazonas, Brasilien.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Ursprungsfolkens viktiga roll i klimatarbetet erkänns av IPCC

Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC lyfter för första gången fram lokala samhällen och ursprungsfolks kritiska roll i att slå vakt om skog och mark. Rapporten slår också fast att det är av stor vikt att stärka ursprungsfolks rättigheter som en del av lösningen på klimatkrisen.

Förra veckan kom IPCC:s senaste klimatrapport, som hade fokus på användningen av mark och skog. I rapporten lyftes särskilt vikten av att inkludera ursprungsbefolkningars kunskap när det kommer till beslutsfattande om landanvändning. Rapporten betonar ursprungsbefolkningar, och kvinnor inom dessa grupper, som en del av lösningen på klimatfrågan.

– Ingen kan konflikterna kring mat, bränsle och skogar, bättre än ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen, som ofta är i skottlinjen i konflikter om mark, särskilt skogar. Vi är experter, ofta med hundraåriga kunskaper, som gör oss unikt lämpade att vårda, skydda och återställa världens skogar, sa FN:s speciella rapportör om ursprungsbefolkningars rättigheter, Victoria Tauli-Corpuz, som välkomnade IPCC-rapportens slutsatser, som går i linje med forskning som pekar på att ursprungsfolk är de bästa bevararna av jordens mark och skogar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

I ett uttalande om IPCC-rapporten från ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen i 42 länder, lyfter man fram att ursprungsbefolkningar minst 22 procent av den kolsänka som finns i regnskog finns i ursprungsbefolkningars områden. Men i minst en tredjedel av dessa områden saknar ursprungsbefolkningar erkännande av sina rättigheter, vilket gör att skogen hotas. Uttalandet, som har undertecknats av en mängd organisationer som samlar ursprungsbefolkningar, lyfter också fram att ursprungsbefolkningar och lokalsamhällen ofta är lika effektiva som – eller mer effektiva än – när det gäller att skydda skog och mark, som i områden som bevaras av statliga myndigheter.

”Trots detta har våra bidrag inte räknats”, skriver undertecknarna i uttalandet.

365 miljöaktivister mördade

Länder som erkänner ursprungsfolks rättigheter är dock fortfarande mer undantag än norm. Sedan Parisavtalet undertecknades har minst 365 miljöaktivister mördats. Samtidigt som 12 miljoner hektar tropisk skog skövlades bara under 2018. I Brasilien, vars president uppmanat till våld mot ursprungsfolk ses en tillbakagång i erkännandet av ursprungsfolks rätt till mark, samt en storskalig avskogning.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter