Klimat.

2018-10-16 11:48
Klimatrörelsen växer i Frankrike. Bilden är från en protestmarsch som anordnades i Paris i lördags. Bild: Michel Euler/AP Photo
Klimatrörelsen växer i Frankrike. Bilden är från en protestmarsch som anordnades i Paris i lördags.
Puffetikett
Dagens ETC

Upprop bland franska studenter – vägrar arbeta för klimatförstörande företag

I ett manifest skriver studenterna att de inte vill arbeta åt företag som är oförenliga med deras övertygelser, och som inte tar sitt ansvar för att stoppa klimatförändringarna.

 

”Vad betyder det att cykla, när du arbetar för ett företag vars verksamhet bidrar till att påskynda klimatförändringen?”.

Den paradoxen ledde till att en mängd studenter på flera av Frankrikes största toppskolor lanserade ett manifest i slutet av september.

I manifestet skriver studenterna att de inte vill arbeta åt företag som är oförenliga med deras övertygelser och som inte tar sitt ansvar för att stoppa klimatförändringarna.

Sprider sig snabbt

Rörelsen startade i några av Paris mest ansedda skolor som HEC, Agro, Centrale Supélec, ENS Ulm och Polytechnique. Nu sprider det sig snabbt vidare genom landet.

Studenterna har satt upp en hemsida där manifestet och namnunderskrifterna ligger. I skrivande stund, på tisdagen, har över 12 700 skrivit under uppropet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

I manifestet skriver studenterna:

”Vi, studenter 2018, gör följande iakttagelse: Trots de många alarmklockorna från vetenskapen, trots de oåterkalleliga förändringar som redan har observerats runt om i världen, så fortsätter våra samhällen på kursen mot en miljömässig och humanitär katastrof.”

Fenomenet ”greenwashing” fördöms i synnerhet, det vill säga företag som i sin kommunikation försöker framstå som miljövänliga. Studenterna uppmanar till bojkott av dessa företag.

Destruktiv bana kan brytas

Studentmanifestet fortsätter med att beskriva klimatkatastrofen och dess allvarliga följder, och avslutar sedan med att säga att de är övertygade om att den mörka bilden de målat upp inte är oundviklig.

”Vi har i dag två möjligheter: att fortsätta vårt samhälles destruktiva bana, att vara nöjda med en minoritet människors engagemang och vänta på konsekvenserna. Eller att ta ta tag i vår framtid genom att kollektivt besluta oss för att förutse och inkludera en social och miljömässig ambition i våra dagliga liv och våra företag, för att ändra kursen.”

800dagar