Klimat.

2018-01-04 16:00
Vindkraft är numera den näst största elkällan i Tyskland. Etta ligger fortfarande brunkolet. Bild: Martin Meissner/AP
Vindkraft är numera den näst största elkällan i Tyskland. Etta ligger fortfarande brunkolet.

Tyskland slår rekord i förnybart – igen

Tyskland slår än en gång rekord i förnybar energi, som nu står för en tredjedel av landets elförbrukning.

Vindkraft på land och till havs har nu sprungit förbi naturgas, kärnkraft och kol och är nu den näst största elkällan efter brunkol.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

År 2017 blev det grönaste året hittills i Tyskland, föregångslandet när det kommer till satsningar på förnybart. Färska siffror från Association of Energy and Water Industries visar att förnybar elproduktion växte från 29 procent år 2016 till 33 procent år 2017.

– Energiindustrin är tydligt på kurs med energi- och klimatmålen. Vår bransch kan minska koldioxidutsläppen med 40 procent år 2020 jämfört med 1990, säger Stefan Kapferer, ordförande för organisationen, till Ecowatch.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vindkraften stor

Vindkraft på land och till havs har nu sprungit förbi naturgas, kärnkraft och kol och är nu den näst största elkällan efter brunkol. Vindkraften står för 16 procent av den tyska elen medan brunkolet står för 23 procent.

På särskilt blåsiga eller ­soliga dagar är tyska energi­bolag ibland till och med tvungna att betala kunder för att använda el från nätet. Under två dagar i jul blev elpriserna ”negativa”, tack vare låg efterfrågan, ovanligt varmt väder och starka vindar, vilket ­skapade ett överskott på energi.

Att elpriserna blir negativa och kunder får betalt för sin elanvändning har inträffat mer än 100 gånger i Tyskland i år.

Storbritanniens grönaste år

Även Storbritannien fick 2017 uppleva sitt grönaste år hittills, vad gäller elförbrukning. I juni genererade vindkraft, kärnkraft och solenergi för första gången mer kraft än gas och kol tillsammans.

Kostnaden för vindkraftverk till havs har också sjunkit betydligt och är nu är lägre än kärnkraft för första gången någonsin.

Men trots framgångarna varnar många för att Storbritannien måste ta itu med sitt beroende av gas om utsläppsmålen ska kunna nås.

Negativa elpriser

Negativa elpriser har blivit allt vanligare i Tyskland på grund av energiomställningen Energiewende.

Den 24 december, exempelvis, betalades fabriksägare och andra större konsumenter cirka 500 kronor per megawattimme för att använda el från nätet.