Klimat.

2020-08-20 12:09
Klockan 9 på torsdagsmorgonen inledde Albin Björk sin hungerstrejk. Foto: Eigil Söderin
Klockan 9 på torsdagsmorgonen inledde Albin Björk sin hungerstrejk.
Puffetikett
Dagens ETC

Två år efter Greta – nu hungerstrejkar Albin för klimatet

I dag inleder Albin Björk, 27, en hungerprotest för klimatet utanför riksdagen. Syftet är att uppmärksamma människor på klimatkrisens förödande effekter.
– Det är min moraliska plikt att göra allt jag bara kan för att påverka när jag sitter på de kunskaperna jag gör, säger han till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Klockan 09.00 torsdagen den 20 augusti satte sig den 27-åriga läkarstudenten Albin Björk på trappan utanför Sveriges riksdag i syftet att inleda sin hungerprotest för klimatet. Tiden var noga vald. För två år sen startade en viss Greta Thunberg sin skolprotest på samma plats. En protest som väckte genomslag världen över och som gett henne en entrébiljett till makthavare på alla nivåer i samhället.

– Visst har uppmärksamheten på miljöfrågan ökat sedan dess, men handlandet, vad som faktiskt görs, har inte ökat i paritet med detta. Vad vi har fått är två år av förlorad tid, säger han.

Exakt vad är det som har förlorats under de två åren?
– Vi har förlorat två års möjlighet till att ställa om samhället. Det är otroligt allvarligt.

Enligt Parisavtalet ska den globala uppvärmningen begränsas till 1,5°C till 2100. Albin Björk poängterar att forskning pekar på att vi kommer att passera 1,5°C redan 2024 och att den högsta temperaturen någonsin uppmättes förra veckan i Kalifornien. 

Med sin hungerstrejk vill Albin Björk främst väcka opinion mot att utvecklingen får pågå utan att nödvändiga politiska beslut tas. För att politikerna plötsligt skulle börja agera hyser han inte något större hopp om.

– Det funkar inte att vända sig till politiker. Det har vi redan prövat. Förändringen verkar bara kunna ske nerifrån och upp, från folket. Det är till folket jag sätter min tilltro. Vi är den första generationen som känner av den globala uppvärmningen, men också den sista som kan göra någonting åt den.

Varför har du valt hungerstrejken som metod?

– Historiskt sett har man använt sig av metoden om man har varit förtryckt. Det är inte jag. Tvärtom. Men metoden signalerar samtidigt situationens allvar och det är vad jag är ute efter. Jag är privilegierad, jag kan avstå från mat utan allvarliga konsekvenser. Det finns massor av människor i världen som redan lider av klimatkrisen, som inte har möjlighet att göra det jag gör. Jag gör detta i solidaritet med klimatkrisens värsta offer och för klimataktivister som straffas och dör världen över.

Även i Finland pågår det just nu hungerstrejker i protest mot otillräckliga åtgärder för att bromsa klimatkrisen. Om en vecka planeras även klimataktivistnätverket Extinction rebellions aktion i Stockholm. Fram till dess har han inga planer på att lämna sin plats utanför riksdagen. Han har därför med sig både tält och vätskeersättning.

– Jag hoppas att jag kommer klara detta, men det kommer bli tufft.