Miljö.

2016-05-17 14:05
I helgen samlades tusentals personer för att protestera mot Vattenfalls brunkolsverksamhet.  Bild: Tim wagner/350.org
I helgen samlades tusentals personer för att protestera mot Vattenfalls brunkolsverksamhet.

Tusentals stoppade brunkolet

Den gångna helgen samlades tusentals personer från hela Europa i tyska Lausitz för att protestera mot Vattenfalls brunkolsverksamhet. Aktionen ledde till bolaget tvingades stänga ned elproduktionen vid sitt kraftverk. Nu hoppas deltagarna att fler ska ansluta sig till klimatkampen.

– Vi måste eskalera, vara mer ambitiösa och komma ihåg att vi faktiskt kan vinna mot en fiende som ser väldigt stor ut men som inte är en jätte, säger Tadzio Müller, en av arrangörerna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är idylliskt. De många träden har nyss slagit ut och bladens illgröna vårfärg har ännu inte bytts ut mot sommarens djupgröna. Aktivisterna som har tältplatser runt sjön får njuta av såväl skugga och fläktande vindar som fågelkvitter och kväkande grodor. Lausitz är ett av Tysklands minst tätbefolkade områden, fullt av lövskogar, sjöar och pittoreska byar. Men idyllen är inte total. Det dröjer inte länge på aktionslägret Ende Gelände – ungefär ”vägs ände” – innan näsan känns täppt. En snytning som resulterar i svartare snor än en dag i den skitiga mångmiljonstaden Kairo avslöjar det koldamm som flyger omkring i området.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Här samlades i helgen aktivister från hela Europa för att protestera mot Vattenfalls brunkolsbrytning och -förbränning. Aktionslägret var en del av den globala kampanjen Break free, som blev klimatrörelsens första svar på klimatavtalet i Paris förra året. Ende Gelände var en av de större aktionerna; tusen deltagare var vad arrangörerna vågade hoppas på när de började planera det. Skulle så många komma vore det en framgång. Till arrangörernas förvåning dök fyra tusen aktivister upp, varav 3 500 deltog på de direkta aktioner som efter 48 timmars blockad på söndagen tvingade Vattenfall att helt stoppa sin elproduktion vid kraftverket Schwarze Pumpe (”svarta pumpen”).

– Det är en framgång på så många olika nivåer. Här har vi öppet deklarerat att vi kommer att stänga ner kolkraftverket – vi kommer alltså inte bara ge oss på råvaruuttaget, utan även nästa steg: själva förbränningen av kolet. Och vi lyckas med det, säger en exalterad Tadzio Müller, en av arrangörerna och sedan många år radikal klimataktivist.

Polisen retirerade

Eftersom tiden är så knapp var det viktigt efter Paris, påpekar Tadzio Müller, att klimatrörelsen ställde sig frågan: när kommer vi att faktiskt stänga ner saker och påbörja avvecklingen av den globala förstörelseapparaten?

– Det bästa med Ende Gelände och de övriga aktionerna under Break free är den otroliga moraliska försvagningen av fossila bränslen-företag. Att vi inte utsattes för mer repression av varken polisen eller Vattenfall tyder på vår styrka och deras svaghet. Efter Paris har vi ett läge där världssamfundet sagt att de vill skydda klimatet utan att göra något konkret för att hålla det löftet. I den specifika situationen, när stater inte gör det de lovat, får vi aktivister legitimitet som gör att de inte kan attackera oss på samma sätt som de annars gör. Det faktum att polisen retirerade var vi än kom var det mest uppmuntrande med Ende Gelände, fortsätter Tadzio Müller.

Från fredagen fram till söndagen delade aktivister upp sig i demonstrationståg som marscherade mot olika delar av Vattenfalls brunkolsverksamhet. Själva gruvan och de övermänskligt stora schaktmaskinerna blockerades, men mest betydelsefull var kanske den östliga och västliga blockaden av järnvägen som leder in kolet till kraftverket. Under lördagen lyckades dessutom 700 aktivister ta sig in i själva kraftverket under en kort stund.

Festivalstämning

På tågrälsen råder festivalstämningen. Banderoller hänger ner för järnvägsbron som ockuperats av aktivister som sitter, ligger eller står på rälsen. En av dem är den 20-åriga svenska studenten Anna, som är mycket glad över den lyckade aktionen.

– Detta är en aktion mot Vattenfalls infrastruktur. Sedan i morse har vi vandrat hit och vid flera tillfällen har vi haft stormöte för att besluta hur vi ska utveckla aktionen, till exempel om vi ska gå in på kraftverket. Det har varit jättespännande att vara en del av denna direktdemokratiska process, säger Anna som av säkerhetsskäl inte vill uppge sitt riktiga namn. Den ständigt surrande polishelikoptern har under helgen haft koll på aktivisterna och hur de har rört sig, men förutom intrånget på kraftverket har konfrontationer med polisen varit begränsad. Endast 250 personer greps under hela aktionen, som släpptes kort därefter, och bara en person är fortsatt gripen.

Anna, som är svart under naglarna av allt kol, berättar att detta är den första aktion hon är med på, men ”inte den sista”.

– Det har varit en bot mot klimatångest och jag har mycket hopp. Det känns stort att vi är så många här. Att det är globalt gör det ännu roligare, säger Anna som fortfarande hoppas att den svenska regeringen inte säljer brunkolet utan beslutar att hålla det kvar i marken.

Läs vidare på nästa sida: Laglig demonstration

Break free

3-15 maj anordnade den globala klimatrörelsen 20 aktioner med 30 000 deltagare på sex kontinenter. Idén föddes under klimattoppmötet i Paris där världsledare beslutade om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, men utan några konkreta planer på hur. Eftersom politikerna inte gör något är det upp till oss, resonerar aktivisterna som kräver att de fossila bränslena stannar kvar i marken.

Förutom aktionen Ende Gelände i Tyskland har Storbritanniens största dagbrott för kolutvinning stängts ner under en dag, 10 000 människor har samlats i Filippinerna för att kräva ett stopp för kolutvinning och världens största kolhamn i Australien har tvingats att stänga sedan den blockerats av mängder av kanoter och kajaker.