Klimat.

2020-11-18 19:20
Donald Trump väljer att använda sin sista tid i Vita Huset åt att försvåra klimatarbetet för Joe Biden.  Bild: AP/TT
Donald Trump väljer att använda sin sista tid i Vita Huset åt att försvåra klimatarbetet för Joe Biden. 
Puffetikett
Dagens ETC

Trump öppnar för oljeborrning i naturreservat

Den avgående amerikanska presidenten ägnar sina sista dagar på kontoret åt att göra livet surt för sin efterträdare, med potentiellt tragiska konsekvenser som följd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den amerikanska markförvaltningsmyndigheten har under tisdagen bjudit in gas- och oljebolag till att anmäla intresse för prospektering i det arktiska Alaskas naturreservat. Enligt Bloomberg är det en del av Donald Trumps försök att försvåra för Joe Biden att föra den klimatpolitik han blev vald på.

En yta om minst 400 000 hektar i skyddade områden i norra Alaska kan nu öppnas upp för oljeborrning. Intressenter har 30 dagar på sig att anmäla sig till projektet.

Området är väldigt känsligt för mänsklig påverkan och oljeborrning riskerar också att störa isbjörnar som går i ide och föder ungar i naturreservatet.

Kastar grus i maskineriet

Den amerikanska klimatrörelsen har lovat att göra allt för att stoppa planerna och skydda Alaskas vildmark. Tiden är också emot Trumps planer — försäljningen av tillstånd tar i normala fall flera månader.

”Ingen ska någonsin underskatta Trump-administrationens vilja att ignorera lagen till förmån för sin egen agenda, men jag ser inte hur de skulle kunna skriva under avtalen innan de lämnar,” säger Niel Lawrence, från miljöorganisationen National Resources Defense Council, till AFP.

Trumps tjänstemän har också luftat planer på att avskaffa rättsliga påföljder för den som råkar döda flyttfåglar, sänka kraven på att vitvaror ska vara energieffektiva, dra tillbaka skyddsregler för vissa hotade arter samt göra det svårare att införa tuffare krav kring luftföroreningar.

Enligt Bloomberg kan Biden kan upplösa många av Trumps initiativ när han tar över Vita huset, men det risk­erar att ta tid och kraft som i­stället kunde gå till att genomföra hans egna vallöften.

800dagar